BLOG

7 redenen waarom de huidige boekhoudmethode niet meer van deze tijd is

(Voor ondernemers)

Boekhouden met boekhoudprogramma Jortt

De traditionele boekhoudmethode stamt uit 1495 en is ontworpen door een Italiaanse monnik. Dit is nog steeds de basis van de meeste boekhoudprogramma's maar past niet meer bij de ondernemers van vandaag. Hieronder de 7 redenen waarom je niet meer met de traditionele boekhoudmethode zou moeten werken.

1. Boekhouden draait om jouw bedrijf

Jij wilt weten hoe je ervoor staat. Want alleen zo kan je de juiste keuzes maken en weet je of je voldoende geld op je rekening hebt om je belastingen te betalen . Toch zijn de traditionele boekhoudsystemen niet voor ondernemers gemaakt maar voor boekhouders. Met complexe boekingen, onbegrijpelijke begrippen en onduidelijke rapporten.

2. De Belastingdienst vraagt helemaal niet zo veel

Je draagt netjes je belastingen af en de Belastingdienst wil weten waarop jij je berekening hebt gebaseerd. De Belastingdienst vraagt daarvoor helemaal niet veel van je. Voor bedrijven met een omzet tot 12 miljoen euro per jaar (dus voor 85% van alle bedrijven) volstaat een vereenvoudigde boekhouding. Daarvoor hoef je alleen maar te registreren hoeveel iets gekost heeft en welk deel daarvan de btw was. Een kopie van de factuur erbij en klaar. Meer vraagt de Belastingdienst niet. Toch wordt met het traditionele boekhoudsysteem de boekhouding van het kleinste bedrijf bijgehouden alsof het een multinational is. Dat is een totaal overbodige verspilling van tijd en geld en maakt het het zeker niet overzichtelijker.

3. Een koe wil je niet in zijn kont kijken

Ondernemen gaat om het hier en nu, niet over vorige maand en zeker niet over vorig jaar. Toch zijn traditionele boekhoudsystemen volledig gericht op het verleden. Jaarrekeningen worden maanden na de jaarafsluiting gemaakt. Soms zelfs langer dan een jaar na de jaarafsluiting. Hiermee zijn ze volstrekt waardeloos.

4. De Belastingdienst kent maar 12 kostenposten

Iets wat weinig ondernemers weten, is dat de Belastingdienst voor de belastingopgave met maar 12 kostenposten werkt, terwijl het traditionele boekhoudsysteem met een standaard van meer dan 800 kostenposten werkt. Wat gebeurt er met alle andere kostenposten? Die worden samengevoegd tot de 12 van de Belastingdienst. Dus opsplitsen is alleen handig als het jezelf inzicht geeft, anders is het verspilde moeite, tijd en geld.

5. De KvK heeft een standaard jaarrekening

Traditionele boekhouders maken van de jaarrekening al snel een boekwerk met zo maar meer dan 20 pagina's. Dat ziet er heel belangrijk uit, maar heeft totaal geen waarde, mits je het zelf leuk vindt deze keer op keer te lezen. De KvK heeft een standaard van de cijfers die je moet deponeren. Niet meer en niet minder. Dus alles wat je meer doet dan de standaard is wederom verspilling van tijd en geld.

6. Do it once, do it right

Een oude slogan, maar één die nog niet is doorgedrongen in het traditionele boekhoudsysteem. In het traditionele boekhoudsysteem worden het hele jaar door boekingen gedaan en aan het einde van het jaar worden hier weer alle correcties op gedaan. Zoals het verwerken van afschrijvingen, privégebruik, omzetten van de winst naar reserves. Het is allemaal dubbel werk van een verouderde methode. Een ander nadeel is dat de boekhouding dus altijd achter de feiten aanloopt en gedurende het jaar geen juiste weergave van je bedrijf geeft.

7. Computers zijn er om te automatiseren

De traditionele boekhoudmethode is lastig te automatiseren. Voornamelijk omdat de traditionele boekhouders dat niet willen omdat zij hun baan en status willen beschermen. Maar computers zijn niet dom en kunnen al lang om alle nadelen van het traditionele boekhouden heen werken. Slimmer, sneller, beter en betrouwbaarder dan dat een boekhouder dat kan. Zodat je boekhouding voldoet aan alle wettelijke eisen en jij begrijpt waar het over gaat en met een minimum aan werk dat jij hoeft te doen.

Is er dan een andere methode van boekhouden?

Ja, boekhouden kan en mag anders. Met de nieuwe boekhoudmethode 'Ondernemer Gericht Boekhouden' sta jij als ondernemer weer centraal. Daarmee voldoe je aan de eisen van de Belastingdienst, begrijp je zelf je boekhouding, voer je in één keer alles goed en definitief in en geven de rapporten je realtime informatie. En… alle rapporten, zelfs het jaarrapport, komen met één druk op de knop uit het boekhoudsysteem. Ondernemer Gericht Boekhouden is uitgevonden door Jortt en is geschikt voor alle ondernemingen. Van zzp'er tot vof, bv en maatschap met een omzet tot 12 miljoen euro per jaar.

Ondernemer Gericht Boekhouden

Ondernemer Gericht Boekhouden is uitgevonden door boekhoudprogramma Jortt.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.