BLOG

Patstelling tussen een minimale inspanning en fiscale verplichtingen

Maak kennis met Jortt; de nieuwe kennispartner van DeZaak

Fiscale verplichtingen

Waarom moeten ondernemers veel geld betalen voor zoiets eenvoudigs als het boeken van bonnen? Hoe kan het dat je wel een succesvolle onderneming kan runnen, maar dat het boeken van een lunchbon een bijna onmogelijke taak is? Dat zijn de beginvragen van de oprichters van Jortt.

DeZaak spreekt met Hilco de Roo, mede oprichter van Jortt: Bij Jortt hebben we niet gekeken hoe traditionele boekhoudpakketten werken. We zijn helemaal terug gegaan naar de basis van het boekhouden. Wat vraagt de Belastingdienst nu echt van je? En wat moet je als ondernemer überhaupt minimaal zelf doen? Dat zijn de twee piketpaaltjes die we hebben geslagen. Het verschil tussen de wettelijke en fiscale verplichtingen enerzijds en anderzijds de minimale beslissingen die de ondernemer daarvoor moet nemen, worden opgevuld door de boekhoudsoftware van Jortt.

"Bij Jortt realiseerden wij ons dat ondernemers wel succesvolle bedrijven kunnen opbouwen, maar de dagelijkse administratie niet begrepen. Daar zagen we een kans."

Bij Jortt is het doel: Het zelf boekhouden moet makkelijker zijn dan het uitbesteden. Dat klink misschien als een onmogelijke opgave, want wat is er nu eenvoudiger dan werk over de schutting te gooien? Toch is boekhouden uitbesteden helemaal niet zo eenvoudig en kost uiteindelijk best veel werk. Daarnaast blijf je als ondernemer verantwoordelijk, ook al besteed je de boekhouding uit. Het meeste werk in boekhouden zit uiteindelijk in het compleet houden van de facturen. Of je nu zelf boekhoudt of alles uitbesteed, dat moet je toch doen.

Het belangrijkste verschil van de 'Jortt methode' ten opzichte van het traditionele boekhouden is dat Jortt werkt vanaf het bankafschrift en de traditionele systemen (of de boekhouder) vanaf de facturen. Voor ondernemers zijn de bankafschriften de belangrijkste werkelijkheid, voor boekhouders zijn de facturen de belangrijkste werkelijkheid. Dus een boekhouder denkt: geen factuur, geen kosten. Een ondernemer denkt: een bankafschrijving, dat zijn kosten. Dat is een essentieel verschil. Doordat Jortt begint met het inlezen van de bankafschriften, weet je precies welke facturen je nog moet koppelen.

"In tegenstelling tot andere boekhoudsoftware dat ook zeker al zoveel mogelijk probeert te automatiseren, zal je bij Jortt echt merken dat er werkelijk nagedacht is over hoe boekhouden op een andere en bovenal efficiëntere manier kan." Ruud Nanne van Eastmen, Jortt gebruiker.

Het resultaat is een boekhoudprogramma, gemaakt voor ondernemers, die echt alleen de essentiële handelingen vraagt. Dus als een bankafschrift wordt ingelezen, doet Jortt het meeste boekhoudwerk veelal zelf. Een voorbeeld: lees je een bankafschrift met een bankmutatie van T-Mobile er in, dan weet Jortt aan de hand van het bankrekeningnummer dat het T-Mobile is, dat het gaat om Telefoonkosten, wat het totaalbedrag is, dat er 21% btw op zit en dus hoeveel dat is, wanneer T-Mobile heeft geïncasseerd en wanneer zij de factuur hebben gestuurd. Daar heeft Jortt helemaal geen factuur of menselijke handelingen voor nodig. En komt Jortt een tegenrekening tegen die Jortt nog niet kent? Dan leert Jortt van de eerste boeking en doet het alle volgende keren automatisch. En dat scheelt heel veel tijd, moeite en inspanning.

Het mooiste compliment wat wij van onze gebruikers regelmatig krijgen zijn: 'We begrijpen eigenlijk niet waarom we het altijd anders hebben gedaan.'

Conclusie: Jortt heeft dus een frisse kijk op het boekhouden en is zeker interessant verder te onderzoeken. Maak ook kennis met Jortt. Jortt is online boekhoudprogramma geschikt voor alle ondernemingen in de categorieën micro en klein (dus tot € 12 miljoen omzet/ 50 werknemers). Voor zzp, eenmanszaken, vof's en bv's. Jortt kost € 17,50 per maand en is de eerste maand gratis. Kijk voor meer informatie op se kijk op het boekhouden en is zeker interessant verder te onderzoeken. Maak ook kennis met Jortt. Jortt is www.jortt.nl.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.