BLOG

Een goede boekhouder verdient zichzelf terug! Serieus?

Waarom een boehouder je altijd geld kost

een goede boekhouder

Het is sinds de jaren 80 de slogan van boekhouders: Een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Nog steeds zie ik regelmatig op fora vragen van ondernemers over boekhouden beantwoord worden met deze stelling. Meestal door boekhouders. In plaats dat de betreffende boekhouder de vaak eenvoudige vraag beantwoordt, neem als voorbeeld een vraag over de kleineondernemersregeling, doet deze boekhouder alsof hij of zij het best bewaarde militaire geheim moet bewaken en alsof de kleineondernemersregeling zoiets is als de Riemann-hypothese.

Maar sinds de jaren 80 is er veel veranderd. Eén van die grote veranderingen is dat het nu eenvoudiger is dan ooit om zelf kennis te vergaren. En, omdat er twee zaken zijn die je als ondernemer nooit uit handen wilt geven: je klanten en je geld, is het verstandig zelf kennis te vergaren. En dan kom je erachter dat de 'trucjes' van een boekhouder, waarmee deze zegt zichzelf zeggen terug te betalen, helemaal niet zo moeilijk zijn. Sterker nog, met een half uurtje inlezen, ben je net zo handig als de gemiddelde boekhouder.

Wat moet je weten als ondernemer? Met deze 4 Belastingdienst 'trucjes' vraag je net zo veel belastinggeld terug als een boekhouder:

Het zijn belastingregels die zelf heel eenvoudig toe te passen zijn en zomaar voor een paar duizend euro extra op zakelijke rekening zorgen. Dat klinkt geweldig, maar heeft ook een keerzijde.

Met de KOR kun je maximaal € 1.345 terugkrijgen. De KOR heeft als neveneffect dat je minder kosten hebt als ondernemer. En minder kosten betekent meer winst en dus meer inkomstenbelasting. De meeste ondernemers die gebruik maken van de KOR, hebben ook nog een baan naast hun onderneming en betalen daarom 36,93% inkomstenbelasting. Oftewel, als je het maximale bedrag van € 1345 terugkrijgt, betaal je daar ook weer € 496 inkomstenbelasting over. Laat je de correctie ook nog eens door een boekhouder doen, dan gaan zijn of haar kosten ook nog van je resultaat af.

Het is dus belangrijk dat je zelf begrijpt wat de basale regels van de Belastingdienst zijn. Alleen zo leveren de aftrekposten van de Belastingdienst je ook echt wat op. Want met of zonder boekhouder, je hebt altijd recht op dezelfde aftrekposten.

En om terug te komen op de aloude slogan van de boekhouders: een boekhouder kost geld. Altijd. En dat is niet erg, als deze je daarvoor toegevoegde waarde biedt. En dat kan van alles zijn, al is het maar gemoedsrust. Maar laat je nooit meer wijsmaken dat je boekhouder zichzelf terugverdient. Want dát is in ieder geval niet waar.

www.jortt.nl.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.