BLOG

Even doorvragen had heel veel ellende bespaard

boekhoudprogramma Jortt blog

Het was donderdagavond. Mijn dochter van 19 komt thuis en legt een casus voor die zij voor haar studie rechten moest oplossen:

Een boer heeft 10 meloenen te koop. Ze kosten € 10 per stuk. Jij hebt een weeshuis en moet 10 kinderen voeden die al ondervoed zijn. Zij overleven alleen door het eten van één hele meloen per kind. Je hebt € 50 te besteden.

Er is nog een kaper op de kust. Een farmaciebedrijf die de 10 meloenen nodig heeft om medicijnen te maken. Kunnen ze die niet kopen, dan moeten ze 10 werknemers ontslaan omdat ze dan een order verliezen. Die gezinnen kunnen dan niet meer rondkomen. Ook zij hebben € 50 te besteden. Dus… wat ga je doen?

Na wikken en wegen was haar antwoord dat er 5 kinderen en 5 gezinnen geofferd worden en ieder krijgt 5 meloenen. Vervelend, maar het is dan maar zo. Want zo gaat het in het echte leven ook zo vaak. We hebben geprobeerd te redden wat er te redden valt. Het is wat het is.

Maar… had ze wat doorgevraagd, dan was ze erachter gekomen dat het farmaciebedrijf alleen de schillen nodig had, en het weeshuis alleen het vruchtvlees. Alle drama had voorkomen kunnen worden. Alleen maar door een paar gerichte vragen te stellen.

Bel je de Jortt support, verwacht dan niet gelijk een antwoord. Vaak krijg je eerst wat vragen terug. Wat probeer je te bereiken? Waarom denk je dat het zo moet? Dat doen ze niet om je te plagen, maar om te begrijpen wat de echte vraag is en wat de echte oplossing is.

Ik luister vaak mee met de gesprekken van de supportafdeling. Mijn bureau staat er pal naast. Supertrots ben ik dan ook wanneer ik hoor dat er niet gelijk een antwoord wordt gegeven, maar eerst een paar wedervragen worden gesteld. Dat voorkomt een hoop ellende.

---

Hilco | Jortt'er

Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt.

Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.