BLOG

Is er een toekomst voor boekhouders?

3 trends om de boekhoudwereld heen

Toekonst voor de boekhouder

Ik ben ondernemer. Iets concreter, ik ben internetondernemer. Waar ik goed in ben is diensten zo automatiseren dat het logisch is dat je ze via internet gaat gebruiken. Dat heb ik bijvoorbeeld bewezen met mijn vorige bedrijf: Backup-Connect. Het was de eerste online backupdienst in Nederland. Nog voordat ADSL in Nederland was geïntroduceerd, zagen wij kans om de backuptapes te vervangen door een internetkabel.

Ik had, voordat ik met Backup-Connect begon, nog nooit van mijn leven een backup gemaakt. Ik ging dus blanco een gevestigde markt in, waar Symantec heer en meester was. Na een paar jaar waren we één van de grootste partijen in de wereld, met meer dan 1.200 verkooppunten in 23 landen. Sinds 2005, het startjaar van Backup-Connect is Symantec nu in waarde gehalveerd. Natuurlijk niet alleen door Backup-Connect, maar het is een duidelijk voorbeeld dat Symantec ‘de trein gemist’ had.

Nu ben ik begonnen met een nieuw bedrijf: Jortt. Een online boekhoudprogramma voor ondernemers. Niet omdat ik ooit eerder een boekhouding heb gevoerd, maar omdat ik boekhouden nooit heb begrepen. Daarom hadden we bij Backup-Connect drie mensen fulltime in dienst om de boekhouding te doen. En erger nog, daardoor kwam er ieder kwartaal een peperdure accountant om de belastingaangifte te doen? Hoe moeilijk kan het zijn? Gelukkig lijkt het tij te keren.

Trends om de boekhoudwereld heen

Alhoewel boekhouden een eeuwenoud onveranderd concept lijkt, staat het midden in een wereld die volop in beweging is. De drie belangrijkste trends om de boekhoudwereld heen op dit moment zijn:

  1. Online is de norm Bijna alles wat je doet, doe je online. Winkelen, bankieren, informatie zoeken, daten, verkopen, onderzoeken wat voor kwaal je hebt… Hier en nu is de norm. Geen vertraging, niet downloaden, niet installeren.
  2. Computers vervangen mensen Ok, dat gebeurt al een lange tijd, maar ook hier is een nieuwe verandering gaande. Voorbeeld: in de laatste ontslagronde bij de Rabobank, waar 1 op de 4 werknemers ontslagen wordt, vallen de ontslagen deze keer in de middenlaag. Dus niet de baliemedewerksters gaan er uit, maar de ‘mysterieuze handmatige middenlaag’ die in de grote glazen torens zit. Waarom? Ze worden vervangen door een computer. En dit is groter dan je denkt. Waar eerst 1 pinautomaat 50 medewerkers verving, vervangt 1 computer nu 10.000 medewerkers.
  3. Ondernemers zijn specialisten De huidige ondernemers hebben geen middenstandsopleiding, maar een vakopleiding. Het zijn schilders, artsen, verplegers, schrijvers, ontwerpers, developers… die daarnaast ondernemer zijn. De klant is dus anders en verwacht een andere aanpak van de financiële diensten.

Traditionele boekhoudwereld

Deze drie trends staan haaks op de traditionele boekhoudwereld. Waar boekhouders het liefst hun eigen eiland door de boekhouding naar zich toe te trekken, afbakenen met jargon en schermen met het Referentie GrootboekSchema. Cut the crap!

Daarnaast is er de intreding van Machine Learning. Net als bij de Rabobank, is de ‘mysterieuze handmatige middenlaag’ ook bij het boekhouden te vervangen door een computer. En die ontwikkeling gaat snel. Heel snel. Nu al kan Jortt 80% van alle boekingen automatisch boeken, zonder ook maar een factuur gezien te hebben. Het gaat puur op basis van Machine Learning. Dus zonder menselijke handelingen.

En ondernemers willen zelf inzicht. Hier en nu, in begrijpelijke taal. Ze zijn specialist in hun vakgebied. In hun vakgebied kunnen ze complexe zaken eenvoudig uitleggen aan hun klanten. Dus verwachten ze ook dat ze complexe financiële zaken eenvoudig voorgeschoteld krijgen.

Nieuwe periode

Ik sta nu weer blanco in een voor mij nieuwe wereld. Een heerlijk gevoel. Er is nu een vruchtbare bodem voor veranderingen in de boekhoudwereld. Er gaat dus weer ‘een trein het station’ verlaten. Ik zit er in en ben benieuwd wie er deze keer allemaal op tijd instappen.

Wil je zelf eens kennis maken met Jortt? Ga dan naar https://www.jortt.nl.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.