BLOG

Je hoeft niet naar de sportschool te gaan om de helft af te vallen…

boekhoudprogramma Jortt blog

In Jortt zit de Boekhoudbot. Die, óh zo handige bot, maakt standaard al meer dan 1.000 soorten boekingen automatisch voor je. Hoezo zoveel? Bijna de helft van alle standaardregels zijn regels die het privébetalingen uit je boekhouding filteren. Afschrijvingen die van een zakelijke bankrekening zijn gegaan, maar helemaal niet zakelijk zijn. Een aantal boekingen die de Boekhoudbot eruit filtert:

  • Kleine snacks, koffie en hapjes onderweg zijn niet zakelijk… je zou ze ook niet vergoeden als een werknemer dat aan jou zou vragen.
  • Toilet onderweg… jammer, poepen doe je privé met de deur op slot.
  • Geen auto van de zaak? Brandstof is dan niet zakelijk (wel een kilometervergoeding).
  • Streaming tv? Alleen als je Angela de Jong bent.
  • Kosten voor kansspelen zijn niet zakelijk. Als Gaston je straat in komt rijden, geef je dit ook niet op als opbrengsten...
  • Inkomstenbelasting? Hartstikke privé.
  • Ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheid? Nope, je verzekert je lichaam, niet je bedrijf.

De aller, aller, allergrootste besparing die je kunt behalen in je boekhouding, is door zakelijk en privé te scheiden. Ook als zzp'er en je één bent met je bedrijf, scheid zakelijk en privé. Ja, een zakelijke rekening kost geld en ja, je verdient het in veelvoud terug.

Behalve dat het tijd scheelt, schept het ook een hoop duidelijkheid. Je krijgt een beter inzicht in waar je privé-uitgaven in zitten en waar eventuele besparingen gehaald kunnen worden.

Waarom nu dit betweterige mailtje (sorry, ik bedoel het echt goed)? Het is eind december, tijd voor goede voornemens.

Dus loop de afschrijvingen van je zakelijke rekening eens na. Lopen er privé-abonnementen op je zakelijke rekening? Zet deze dan om naar privé. Koop je veel privé van je zakelijke rekening? Maak dan een periodieke overboeking van zakelijk naar privé die al deze kosten dekt. Geef in de omschrijving 'privé opname' mee, dan boekt de Boekhoudbot deze automatisch voor je.

Hiermee begin je 2024 met een schone lei. Veel boekhoudingen zullen hierdoor bijna halveren.

Alsjeblieft, je eerste winst en goede voornemen voor 2024 is binnen.

Hilco | Trotse Jortt'er

---

Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox:

* indicates required

---

Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt.

Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.