BLOG

Nee, wij verkopen geen boekhoudprogramma.

boekhoudprogramma Jortt blog

Met enige regelmaat heb ik overleg met mensen van de Belastingdienst. Bij voorkeur met controleurs. Vooral omdat ik wil begrijpen hoe zij denken. Want eerlijk is eerlijk, zonder Belastingdienst heeft Jortt weinig bestaansrecht. Ze zijn een belangrijke stakeholder van Jortt. En iedere keer als ik weer een controleur spreek, stel ik dezelfde vraag: “Hoe ziet een ideale boekhouding eruit voor een btw-aangifte controle?” Het gekke is dat geen enkele controleur hier een antwoord op weet en vreemd begint te kijken. Ik: “Ik zal het anders vragen: Beschrijf eens een controle waarvan je ‘s avonds een de eettafel blij over kon vertellen tegen je partner. Dat je dacht, ach, waren al mijn controles maar zo. Dat zou mijn werk zo veel makkelijker maken…” Maar ook op deze vraag krijg ik zelden een antwoord.

Er ontstaat altijd eerst een vorm van wantrouwen. Alsof wij op zoek zijn naar gaten in de controle. De controleur: “Waarom wil je dat weten? Dat is mij nog nooit gevraagd? Ondernemers moeten gewoon hun boekhouding doen en ik controleer dat.”

De reden dat wij willen weten wat een ideale controle is voor een belastingcontroleurs is simpel. Wij verkopen namelijk geen boekhoudprogramma, wij verkopen ‘geen rode in je nek wanneer je een blauwe envelop in de brievenbus krijgt’. En op een of andere manier is de Belastingdienst erg goed in het creëren van rode vlekken in nekken van ondernemers. En ja, een blauwe envelop in de bus op een onverwacht moment, bijvoorbeeld een btw-controle, is vaak al voldoende voor een gevarieerd pallet aan rode vlekken. Dat wordt nog versterkt door het taalgebruik in de brief die in die envelop zit. Of je even de grootboekkaarten even op wilt sturen. De wàt?

De meeste btw-controles kunnen wij al aankondigen aan onze Jortt’ers. Meestal gaat dit gepaard met de aanschaf van iets duurs. Bijvoorbeeld een auto. Dus geeft onze support aan dat na de aanschaf van een auto, een btw-controle te verwachten is. Het btw-patroon is dan doorbroken. In plaats dat je ieder kwartaal € 10.000 moet betalen, vraag je nu ineens geld terug. Ja, dat laat een trigger afgaan bij de Belastingdienst.

Daarom laten we de Boekhoudbot je btw-aangifte controleren de Boekhoudbot je btw-aangifte controleren. Zodat je geen fouten hebt in je aangifte. En je niet teveel belasting betaald. Want eerlijkheid werkt twee kanten op. Volg je de Boekhoudbot, dan weet je dat je aangifte klopt. Dat voorkomt rode vlekken in je nek. Want dát is wat wij van Jortt verkopen.

---

Hilco | Jortt'er

Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt.

Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.