BLOG

Simpel belastingaangeven blijkt het moeilijkste dat er is

boekhoudprogramma Jortt blog

"Ik weet dat ik wat aan de late kant ben…" Het was de meest gehoorde zin bij Jortt Support gedurende de laatste vier dagen voor 31 augustus: Deze Jortt'ers waren bezig met de aangifte inkomstenbelasting en na aanvraag van uitstel is de uiterste aangiftedatum 31 augustus. Want ongeveer driekwart van alle Jortt'ers doet helemaal zelf de boekhouding, inclusief de aangifte inkomstenbelasting. En dat is voor velen de eerste keer en best wel spannend.

In de afgelopen jaren hebben we ontzettend veel tijd besteed aan het vereenvoudigen van de aangifte inkomstenbelasting, zodat iedereen dit zelf kan doen. Dit hebben we 'the hard way' geleerd door mee te kijken met alle Jortt'ers die vastliepen bij de aangifte. Soms duurde het gesprek meer dan een uur. Welke vragen van de Belastingdienst begrijp je niet? Tegen welke problemen loop je aan? En ga zo maar door. Uren en uren hebben we aan de telefoon gezeten. En tussendoor hebben we telkens kleine verbeteringen in Jortt aangebracht. Extra uitleg, extra controles door de Boekhoudbot, extra automatische boekingen om fouten te voorkomen. Beetje bij beetje hebben we het aangeven simpeler gemaakt.

Nu is de aangifte een fluitje van een cent. De Boekhoudbot controleert de boekhouding. En heel simpel, een groen bolletje geeft aan dat je de aangifte zonder problemen kunt overnemen. Een rood bolletje betekent dat je eerst een fout moet oplossen. En dan zie je ook nog eens wat de fout is en krijg je uitleg over hoe je deze moet oplossen. Jortt'ers die bellen met een probleem worden gewezen op de controle van de Boekhoudbot, en werkelijk alle vragen die we dit jaar hebben ontvangen, zijn binnen een paar minuten opgelost omdat de Boekhoudbot aangaf waar het probleem zat.

De laatste paar dagen zijn er vele duizenden aangiften inkomstenbelasting op tijd gedaan door Jortt'ers. Ook degene die ‘wat aan de late kant zijn begonnen’. Terwijl het overgrote deel van ons supportteam op vakantie was, heeft één persoon alle resterende vragen beantwoord.

Simpel belastingaangeven is het moeilijkste dat er is, maar het is ons gelukt. En net zoals Johan Cruijff voetballen simpel kon laten lijken, kunnen wij dit alleen nadat we het jarenlang 'the hard way' hebben geleerd."

---

Hilco | Jortt'er

Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt.

Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.