BLOG

Leuk hoor zo'n Tesla, maar waar zit het dopje voor de diesel?

Hoe maak je van boekhouden een hippe dienst

Boekhouden is hip met boekhoudprogramma Jortt

Om gelijk een kader te schetsen, ik (wij/Jortt) ben niet de 'Tesla' van de auto's. Ook kun je mijn bedrijf niet vergelijken met de Apple van de computers, niet met de Spotify van de muziek, niet met de Uber onder de taxi's en zelfs niet met de Netflix van de videotheken. Daarvoor heb ik veel te veel respect voor de grote mensen achter deze bedrijven. Wel probeer ik met mijn bedrijf Jortt.nl iets dat in ieder geval één grote overeenkomst heeft met deze bedrijven: een ouderwetse, bestaande dienst volledig omzetten naar de tijdsgeest van nu. In mijn geval: boekhouden.

Oké, stop! Boekhouden?! Get a life! Stop waisting my time. Hoe saai kan je het hebben! Of zoals mijn kinderen het zouden noemen: dúhúú.

Ik begrijp het, het is een terechte reactie. Boekhouden is saai. Maar wat was de spanning van een cassettebandje? Dat is toch maar mooi omgezet in het hippe Spotify! En die rare, lompe, grote gele walkman? Dat is ineens een hippe iPhone geworden (of nu zelfs een Samsung, als ik mijn kinderen naar de 'hipheid' score vraag).

Met een raket naar Mars

Wat is dan toch het geheim dat al deze saaie producten, hippe diensten zijn geworden? Naar mijn idee is het apparaat dat je nu in je hand hebt, het grote geheim. Ja, je laptop, tablet, smartphone of wat dan ook. Zonder dat we het echt door hebben gehad, heeft ieder apparaat ondertussen voldoende rekenkracht om binnen een fractie van een seconde te berekenen hoe je een raket naar mars moet sturen (en weer terug).

Wat dat met boekhouden te maken heeft? Eigenlijk heel erg veel. Dit apparaat in je hand kan binnen een fractie van een seconde meer boekhouding doen dan je als mens in een leven zou kunnen. Oké, maar een computer kan toch niet zelf boekhouden? Daar heb je een slimme boekhouder voor nodig! Dat is een goed punt.

Het doel van een cassettebandje

Dat brengt me weer terug bij Spotify. Het doel van Spotify en een cassettebandje is hetzelfde: naar jouw muziek luisteren waar je maar wilt. Nu heeft een cassettebandje alleen wat beperkingen. Zo kan er maar een minuut of 90 muziek op staan, is het kwetsbaar en kan het niet leren van duizenden andere muziekliefhebbers wat voor andere muziek je leuk zou vinden. Vandaar dat Spotify niet werkt met cassettebandjes, maar als streamingdienst. Gewoon, omdat het kan. Omdat je toch altijd een apparaat bij je hebt met voldoende rekenkracht om een streamingdienst te gebruiken. Met één hele grote computer daarachter die de gegevens van alle andere gebruikers vergelijkt. Dat je daardoor ook een hoop extra's krijgt, zoals zelflerende persoonlijke playlists, is mooi meegenomen.

Het doel van Jortt en de boekhouder is ook hetzelfde: een ondernemer inzicht geven in de financiële situatie en een zo goed mogelijke belastingaangifte doen. Nu heeft de boekhouder alleen wat beperkingen. De boekhouder kan maar een paar boekhoudingen onder zijn hoede hebben, de boekhouder is menselijk, dus kwetsbaar en foutgevoelig en een boekhouder kan niet leren van duizenden andere ondernemers. Daarom werkt Jortt ook niet met boekhouders, maar als een onlinedienst. Gewoon, omdat het kan. Omdat je toch altijd een apparaat met voldoende rekenkracht bij je hebt om per seconde meer boekhouding te verwerken dan je boekhouder in zijn hele leven kan. Met één hele grote computer daarachter die de gegevens van alle andere gebruikers vergelijkt. Dat je daardoor ook een hoop extra's krijgt, zoals automatisch facturen en geld incasseren, is mooi meegenomen.

En dan kan iets saais zoals boekhouden, net als een cassettebandje, ineens iets gaafs worden. Dan gaat er ineens een wereld met mogelijkheden open en slaat je fantasie op hol. Ja, zelf over het saaie onderwerp 'boekhouden'. Dan ga je op ontdekkingsreis die te vergelijken is met die van het cassettebandje tot aan Spotify. Oftewell, hoe je van een ouderwetse boekhoudmethode omschakelt naar een zelflerende onlinedienst die automatisch de boekhouding voor je doet. En meer...

Op avontuur buiten de gebaande paden

En dan moet je van de gebaande paden af. Afstappen van een boekhoudmethode die al sinds 1495(!) dezelfde is. Die bedacht is door een Italiaanse monnik. Die 'debet' en 'credit' enkel heeft bedacht omdat het optellen van positieve en negatieve getallen in één kolom, zonder computer te moeilijk was. Die een kolommenbalans heeft bedacht, enkel omdat het direct opstellen van de balans zonder computer te ingewikkeld was. En die een memoriaalboeking heeft bedacht om alles wat krom is recht te boeken, omdat deze monnik dat, zonder computer niet in één keer kon doen.

Koudwatervrees

Dat Jortt dan van die gebaande paden afwijkt, is voor onze gebruikers in het begin nog weleens wennen. Vergelijkbaar met de zelfrijdende Tesla. Als het je doel is om van A naar B te komen, is de zelfrijdende Tesla daar een heel gaaf middel voor. Maar als je op zoek gaat naar het dopje om diesel te tanken, is het ineens een onmogelijk ding. Toch bereik je met de Tesla sneller en comfortabeler je doel dan met een ouderwetse diesel. Zo werkt het ook met Jortt. Als het je doel is om je boekhouding zo inzichtelijk en efficiënt mogelijk te doen, is Jortt daar een gaaf middel voor. Maar als je op zoek gaat naar een knopje 'memoriaalboeking' is Jortt een onmogelijke dienst. Toch bereik je je doel met Jortt sneller en comfortabeler dan met een ouderwetse boekhouder.

Gelukkig vragen steeds minder gebruikers van Jortt naar het 'dopje voor de diesel' en laten ze zich vertrouwd, comfortabel en snel op 'de achterbank van Jortt' vervoeren om zo efficiënt mogelijk het doel te bereiken. En dat is gaaf! Ja, het is echt waar, zelfs boekhouden wordt hierdoor ineens gaaf!

www.jortt.nl.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.