BLOG

Hoe Machine Learning het boekhouden gaat veranderen.

Machine Learning van Jortt haalt het mensenwerk uit het boekhouden

Jortt Machine Learning

Er verandert veel in de wereld. De ene na de andere functie wordt vervangen door een robot. Waren het eerst de eentonige en handmatige handelingen zoals fabriekswerk die vervangen werden door robots, nu is het de beurt aan de kantoorbanen. De eerste kantoorbanen zijn al verloren gegaan bij de grote banken. Bij de Rabobank zijn in twee ontslagrondes bijna 20.000 banen verdwenen. Ditzelfde proces gaat ook bij de overige grote banken komen.

Ook buiten de banken gaan de ontwikkelingen hard. Zo heeft online boekhoudprogramma Jortt een compleet nieuwe boekhoudmethode ontwikkeld. Eentje waardoor de computer dankzij Machine Learning uiteindelijk compleet automatisch de boekhouding gaat doen. Dus aan de voorkant stop je er een bankafschrift en wat facturen in, aan de achterkant komt de btw-aangifte eruit. En Machine Learning leert de specifieke boekingen van een klant; het kan dus zelfs geautomatiseerd maatwerk leveren.

Machine Learning heeft een paar grote voordelen. Het is sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Hoeveel goedkoper en sneller? Hier een voorbeeld met rekensom:

Een boekhouder met 10 jaar ervaring verdient gemiddeld € 3.000 per maand. Deze kost de werkgever met alle premies dus ongeveer € 4.500 per maand. Een goede boekhouder kan gemiddeld 1 boeking per 2 minuten verwerken. Op een 8-urige werkdag dus 240 boekingen. Dat zijn dus 5.280 boekingen in een werkmaand (22 werkdagen). Iedere boeking kost dus € 4.500 salariskosten / 5.280 boekingen = € 0,85 per boeking.

Met de huidige testen bij Jortt met Machine Learning worden diezelfde 240 boekingen nu binnen 30 seconden verwerkt. Alle 5.280 boekingen die de boekhouder in een maand kan doen, worden dan door Jortt met Machine Learning in een ruime 10 minuten verwerkt. En de kosten: € 25. Of te wel, in ons voorbeeld, € 0,005 per boeking.

Ok, eerlijk is eerlijk: de Machine Learning testen van Jortt zijn gedaan in een gecontroleerde omgeving. Het is er nog niet helemaal. Maar de Machine Learning functie wordt al wel in stappen vrijgegeven aan de Jortt gebruikers. En binnen een paar maanden is het compleet.

En dat gaat een hele grote verandering teweegbrengen in het boekhoudlandschap.

Wil je zelf eens kennis maken met Jortt? Ga dan naar https://www.jortt.nl.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.