BLOG

Zo maak je boekhouden eenvoudig

Boekhouden is echt niet zo moeilijk

zo makkelijk mogelijk boekhouden doe je zo

Vraag een ondernemer naar zijn bedrijf en hij vertelt je enthousiast wat hij doet en wat zijn plannen zijn. Vraag hem naar zijn boekhouding en hij valt stil en zegt dat hij daarvoor een boekhouder heeft. Vreemd eigenlijk, als ondernemer wil je toch weten hoe het met je bedrijf gaat?

Door het financiële gedeelte aan een ander over te laten, krijg je altijd oude gegevens te zien. Je kunt dus niet snel reageren en hebt daardoor minder controle over je bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers die failliet gingen vaak geen goed inzicht over de financiële situatie van hun bedrijf hadden. Zorg dus dat jij dat wel hebt!

Daarbij kost het uitbesteden van je boekhouding je ook nog het nodige geld. En dat terwijl het doen van je eigen administratie eigenlijk best eenvoudig is.

Het zelf doen van je administratie levert je dus heel veel op:

  • Je hebt controle over je bedrijf.
  • Je bespaart geld.
  • En je bespaart tijd.

Een ingehuurde boekhouder werkt maar af- en toe aan je administratie. Jij zult hem of haar dus van alle informatie moeten voorzien om jouw boekhouding te kunnen doen. En eigenlijk heb je daarmee je administratie al zelf gedaan.

Door onderstaande eenvoudige regels in acht te nemen, maak je boekhouden eenvoudig.

1. Scheid zakelijk en privé

Hier is misschien wel de grootste winst te halen in het vereenvoudigen van je boekhouding. Open een zakelijke rekening voor je bedrijf en gebruik deze alleen voor zakelijke betalingen. Wanneer je geld van zakelijk naar privé overmaakt, doe dat dan met een maandelijkse bankoverschrijving en niet via de pinautomaat van de Blokker. Zo houd je je zakelijke administratie overzichtelijk. Een boekhoudprogramma moet alle transacties van een bankrekening verwerken. Als hier alleen zakelijke afschrijvingen opstaan, hoef je dus ook geen boekingen te maken voor privé-uitgaven.

2. Betaal via de bank

Een bankafschrift is de beste hulp in het compleet houden van je administratie. Door alle zakelijke betalingen per pin of bank te doen, krijg je automatisch een overzicht van de opbrengsten en kosten die je moet boeken. En zo doe je eenvoudig je boekhouding.

Contante betalingen zijn moeilijk te automatiseren. Ook creditcard betalingen zijn niet automatisch te verwerken. De meeste diensten, zoals Google Adwords kun je ook met automatische incasso betalen.

3. Bewaar alle bonnen bij elkaar

Veel tijd in het voeren van de administratie gaat verloren met het zoeken naar de facturen en bonnetjes bij de bankafschrijvingen. Het vraagt een klein beetje discipline, maar zorg dat je alle facturen en bonnetjes die je ontvangt direct bij elkaar opslaat.

4. Steek je kop niet in het zand

Je kunt alles wel steeds naar het einde van je btw periode verschuiven, maar het werk wordt er niet minder om. Meestal meer zelfs, omdat je niet meer weet waarom je uitgaven hebt gedaan en eindeloos op zoek gaat naar de bonnetjes.

Hoe helpt boekhoudprogramma Jortt je een handje?

Een Jortt’er is gemiddeld maar 7 minuten per week bezig met de boekhouding. In die 7 minuten is de hele boekhouding weer bijgewerkt. Je weet precies hoe je ervoor staat en je kunt daardoor snel actie nemen. Overzicht schept ruimte in je hoofd en daarmee voor je bedrijf. En het slaapt uiteraard ook een stuk lekkerder! Hoe dat komt? Je werkt in Jortt vanuit je banktransacties. En dat maakt een wereld van verschil. Want niet iedere ondernemer kan boekhouden, maar iedere ondernemer kan uitleggen wat er op de bankrekening is gebeurd.

Je doet je boekhouding door aan te geven waarom je geld hebt ontvangen of waar je het aan hebt uitgegeven. Jortt houdt voor je bij hoeveel btw (omzetbelasting) je moet betalen of terugkrijgt en maakt aan het eind van het jaar met een druk op de knop een jaarrekening voor je. Met je jaarrekening kun je gemakkelijk zelf je belastingaangifte doen.

Door het werken vanuit je banktransacties kan Jortt je boekhouding ook automatiseren, waardoor je zelf nog minder hoeft te doen. Heb je iets eenmaal geboekt, dan doet Jortt het voortaan automatisch voor je. En fouten maken is bijna onmogelijk. Jortt zorgt ervoor dat nagenoeg alle fouten die je kunt maken, voorkomen worden.

Wees dus niet bang om zelf je boekhouding te doen. Met Jortt is het echt heel eenvoudig en binnen enkele minuten per week geregeld. Je kunt Boekhoudprogramma Jortt 30 dagen gratis proberen.

Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.