Afschrijven op bedrijfsmiddelen in je boekhouding

Wat is afschrijven?

Wanneer je iets koopt met als doel dit voor je eigen bedrijf te gaan gebruiken (bijvoorbeeld een auto, computer, gereedschap) dan mag je dit niet als kosten boeken. Je boekt de waarde van je aankoop op de balans. Dit geldt alleen voor aankopen boven de € 450 exclusief btw. Elk jaar wordt je aankoop minder waard. Deze waardevermindering boek je op de balans en als kosten in je winst-en-verliesrekening. Over het algemeen verspreid je het afnemen van de waarde over 5 jaar. Het kan ook zijn dat je aankoop na 5 jaar nog een restwaarde heeft.

Het is veel werk en complex om dit van al je aankopen in de boekhouding te verwerken. Zeker wanneer je veel aankopen hebt gedaan op verschillende momenten. Gelukkig verwerkt Jortt de afschrijvingen automatisch in je boekhouding. Geef de aanschafprijs en de looptijd van de afschrijvingen op en Jortt doet de rest.

Afschrijven auto
Afschrijven op je auto

Automatisch afschrijven

Bij de meeste boekhoudprogramma’s moet je zelf alle afschrijvingen boeken. Dit is tijdrovend en foutgevoelig. Ook worden standaard alle afschrijvingskosten in december geboekt waardoor je aan het eind van het jaar een vertekend beeld van je winst krijgt.

Jortt doet het afschrijven automatisch voor je. Geef de aanschafwaarde op en over hoeveel jaar je wilt afschrijven (en eventueel een restwaarde). Alle afschrijvingen worden voor je verwerkt in je boekhouding. De afschrijvingskosten worden netjes verdeeld over alle maanden van het jaar.

  • Automatisch afschrijven op bedrijfsmiddelen.
  • Realtime balanswaarde van je bedrijfsmiddelen in elke maand.
  • Afschrijvingskosten verdeeld over de maanden van het jaar.
  • Willekeurig afschrijven voor starters.
  • Eenvoudig verwerken van diefstal, verlies of defect.
  • Standaard inbegrepen bij Jortt ZZP en Jortt MKB.

Willekeurig afschrijven

Als startende ondernemer (eerste 3 jaar) mag je willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je meer dan de standaard afschrijving afschrijft. In de praktijk wordt vaak het hele bedrijfsmiddel in één keer afgeschreven. Dit kan voordelig zijn omdat hierdoor je winst lager uitkomt en  je daardoor minder inkomstenbelasting betaalt.

Het willekeurig afschrijven wordt in Jortt met één muisklik geregeld. De willekeurige afschrijving wordt door Jortt op de correcte manier verwerkt in je balans en winst-en-verliesrekening.

Afschrijven naar € 0 bij diefstal, verlies of defect

Natuurlijk kunnen bedrijfsmiddelen (voor je bedrijf) in één keer hun waarde verliezen door diefstal of verlies. Ook kan het bedrijfsmiddel defect gaan. Dit verlies van waarde moet je in je boekhouding verwerken.

Ook het afschrijven door diefstal, verlies of defect wordt in Jortt met één muisklik geregeld. Deze afschrijving wordt door Jortt op een boekhoudkundig correcte manier verwerkt in je balans en winst-en-verliesrekening.

Schrijf het traditionele boekhouden af en ga aan de slag met boekhoudprogramma Jortt

Al je afschrijvingen automatisch verwerkt in je boekhouding.

Gratis uitproberen