Online Boekhouden

Bedrijfsmiddelen en afschrijvingen

Een bedrijfsmiddel is iets wat je gekocht hebt om zelf te gaan gebruiken en niet om dit door te verkopen aan je klant. Je gebruikt dit bedrijfsmiddel om producten te maken of je diensten te verlenen. Bij bedrijfsmiddelen moet je denken aan computers, machines, transportmiddelen, gereedschappen, kantoormeubelen en dergelijke. Maar ook goodwill of vergunningen zijn bedrijfsmiddelen.

Op een bedrijfsmiddel, met aanschafkosten van meer dan € 450, moet van de Belastingdienst worden afgeschreven. Dit betekent dat de kosten van het bedrijfsmiddel niet in één jaar van de winst afgetrokken mogen worden, maar dit wordt verspreid over het aantal jaar dat een bedrijfsmiddel wordt gebruikt.

Een bedrijfsmiddel, met aanschafkosten van minder dan € 450, hoeft niet te worden afgeschreven en hoeft je dus ook niet aan te maken.

Afschrijven met Jortt is eenvoudig. Maak eerst een boeking aan voor de inkoopfactuur met het bedrijfsmiddel. Deze inkoopfactuur wordt dan klaargezet voor de btw-aangifte. Klik daarna op Nieuw bedrijfsmiddel en vul de velden in.

Afschrijven op bedrijfsmiddelen

Omschrijving: Geef een duidelijke omschrijving op waaraan je het bedrijfsmiddel makkelijk kan herkennen.

Aankoopdatum: Datum waarop het bedrijfsmiddel is aangeschaft.

Aanschafkosten: Datum waarop het bedrijfsmiddel is aangeschaft. Deze kan ook in het verleden liggen. Zelfs als je toen nog geen Jortt gebruikte. Jortt kan zo de huidige waarde van het bedrijfsmiddel bepalen.

Restwaarde: De waarde die het bedrijfsmiddel vermoedelijk nog zal hebben op het moment dat je het niet meer kunt gebruiken voor je onderneming.

Vermoedelijke gebruiksduur: De technische levensduur van het bedrijfsmiddel, dus totdat het helemaal versleten is. Maar je mag uitgaan van de economische levensduur als die korter is dan de technische levensduur. De economische levensduur is verstreken als het geen economisch nut meer heeft voor je onderneming, ook al is het technisch nog in goede staat.

Klik na het invullen van de velden op Nieuw bedrijfsmiddel opslaan.

Automatisch afschrijven

Jortt zal nu de afschrijving per jaar berekenen en deze automatisch in de boekhouding verwerken. Elk jaar worden alle opgevoerde bedrijfsmiddelen op een juiste manier in de winst- en verliesrekening en balans verwerkt. Wanneer je een bedrijfsmiddel hebt opgevoerd heb je er verder geen omkijken meer naar.

Bedrijfsmiddel stuk of verkocht

Wanneer een bedrijfsmiddel stuk gaat (en niet meer gerepareerd kan worden) of je verkoopt een bedrijfsmiddel dan kan je deze verwijderen door op Verwijderen te klikken. De restwaarde van het bedrijfsmiddel wordt dan automatisch naar een waarde van nul afgeschreven.

Maak voor het bedrijfsmiddel een verkoopfactuur aan wanneer je deze hebt verkocht.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.