Online Boekhouden

Hoe splits ik een boeking in boekhoudprogramma Jortt?

Het in twee delen splitsen van een boeking is soms handig, maar in andere situaties niets minder dan noodzaak. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval wanneer verschillende bedragen op één factuur onder diverse categorieën moeten worden ingeboekt. Een voorbeeld daarvan is een situatie waarbij je een deel van een lening wilt aflossen, maar je tegelijkertijd de rente moet inboeken als kosten. Jortt voorziet je – ongeacht de situatie – van een oplossing. Dit slimme boekhoudprogramma stelt namelijk iedereen in staat zijn of haar eigen boekhouding te verzorgen.

Hoe geef ik een aflossing aan?

Een bankmutatie verdelen met behulp van Jortt is erg simpel. Dit valt goed te illustreren aan de hand van het hierboven genoemde voorbeeld rondom de lening. Open allereerst het boekhoudprogramma en ga naar Boekingen in het hoofdmenu. Kies hier vervolgens voor het invoeren van een nieuwe boeking. Die boeking pas je dan aan naar een zogenaamde balansboeking. Daarmee kun je aangeven dat een deel van de lening is afgelost. Je doet dit door simpelweg het bedrag aan te passen en de balansboeking op te slaan. Bij de tab In te boeken zie je dan nog steeds het geleende bedrag staan, maar nu voorzien van een groene streep die exact aangeeft welk deel van de lening reeds is afgelost.

Hoe boek ik de resterende kosten?

Wat nog overblijft, is het deel van de rente dat moet worden opgegeven als categorie. Ga hiervoor wederom naar Boekingen en accordeer de rente: dit keer niet als balansboeking, maar als kosten. Als je daarna kijkt bij het tabblad Ingeboekt en zie je twee verschillende boekingen staan die afkomstig zijn van één bankmutatie.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.