Beginbalans openstaande facturen klanten maken

Dit is een traditionele manier van het verwerken van de openstaande facturen op een beginbalans. Jortt adviseert voor de 'openstaande facturen klanten' te werken vanuit de bijschrijvingen van de bankrekening.

Voorbeeld voor een beginbalans boeken voor openstaande facturen klanten: je begint je boekhouding met Jortt op 1 januari 2020. Je moet in totaal nog € 3000,- euro ontvangen van je klanten over facturen die je in 2019 hebt verstuurd. Je klanten betalen je in de loop van 2020.

Hoe maak je een beginbalans boeking voor openstaande facturen klanten?

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking en er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Opbrengsten.
  4. Kies als categorie Diverse omzet.
  5. Vul een omschrijving in. Bijvoorbeeld Nog te ontvangen omzet uit 2019.
  6. Zet de factuurdatum op december 2019.
  7. Vul het beginbalans bedrag in bij totaal incl btw. In ons voorbeeld € 3000,-.
  8. Zet de btw op 0, deze heb je immers al aangegeven in je oude administratie.
  9. Klik op Opslaan.
Beginbalans maken voor de facturen aan klanten

Ga naar Rapporten in het hoofdmenu en klik op het tabblad Balans. In de balans zal januari bij 'Onbetaalde facturen klanten' € 3000,- staan. Deze worden in de loop van 2020 betaald en zet de 'Onbetaalde facturen klanten' balans weer op nul.

Je kan bovenstaande boeking ook per klant of per verkoopfactuur maken. Geef dan als omschrijving van de boeking ‘Nog te ontvangen omzet uit 2019 MijnKlant’ of ‘Factuur 2019-xxxx’. Dit geeft je een gedetailleerder inzicht in de nog te ontvangen bedragen.

Alle betalingen van facturen uit 2019 moet je nu koppelen aan deze beginbalans boeking. Op de balans zal het bedrag bij 'Onbetaalde facturen klanten' dan ook afnemen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.