Beginbalans openstaande facturen leveranciers maken

Dit is een traditionele manier van het verwerken van de openstaande facturen op een beginbalans. Jortt adviseert voor de 'openstaande facturen leveranciers' te werken vanuit de afschrijvingen van de bankrekening.

Voorbeeld voor een beginbalans boeken voor nog openstaande inkoopfacturen van leveranciers: je begint je boekhouding met Jortt op 1 januari 2019. Je moet in totaal nog €1500 euro betalen aan je leveranciers over facturen die je in 2018 hebt ontvangen. Je betaalt je leveranciers in de loop van 2019.

Hoe maak je een beginbalans boeking voor openstaande facturen leveranciers?

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking en er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Kosten.
  4. Kies als categorie Andere kosten.
  5. Vul een omschrijving in. Bijvoorbeeld 'Nog te betalen facturen leveranciers uit 2018'.
  6. Zet de factuurdatum op december 2018.
  7. Vul het beginbalans bedrag in bij totaal incl btw. In ons voorbeeld 1500.
  8. Zet de btw op 0, deze heb je immers al aangegeven in je oude administratie.
  9. Klik op Opslaan.
Beginbalans maken voor de facturen van leveranciers

Ga naar Rapporten in het hoofdmenu en klik op het tabblad Balans. In de balans zal er op 1 januari bij 'Onbetaalde facturen leveranciers' op €1500 staan. Deze worden in de loop van 2019 betaald en zet de 'Onbetaalde facturen leveranciers' balans weer op nul.

Je kan bovenstaande boeking ook per leverancier of per inkoopfactuur maken. Geef dan als omschrijving van de boeking 'Nog te betalen MijnLeverancier uit 2018'' of 'Factuur 2018-xxxx'. Dit geeft je een gedetailleerder inzicht in de nog te betalen bedragen.

Alle betalingen aan leveranciers van facturen uit 2017 moet je nu aan deze beginbalans boeking koppelen. Op de balans zal het bedrag bij ‘Onbetaalde facturen leveranciers’ dan ook afnemen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.