Kosten boekhouder / accountant op de beginbalans

Overlopende posten boeken

Bij veel bedrijven die zijn overgestapt van boekhouder naar boekhoudprogramma Jortt, staat op de eindbalans een post ‘Kosten voor de boekhouding’. Dit is een stelpost voor de kosten die je boekhouder nog zou maken om je boekhouding van dat jaar af te ronden. Zoals het maken van de jaarrekening en het doen van de IB- of VPB-aangifte. Deze kosten zijn naar voren gehaald, zodat ze in de winst- en verlies vallen van dat jaar.

Er is wel iets vreemds met deze post. Je boekhouder maakt deze post meestal zonder jouw weten of expliciete toestemming aan en reserveert daarmee alvast zijn eigen inkomsten in jouw begroting.

Is dat fout? Belastingtechnisch niet. Het is algemeen geaccepteerd door de Belastingdienst. Moreel is het een andere vraag. Want er is geen enkele andere leverancier die zichzelf zonder jouw toestemming alvast op je begroting zet.

Levert het wat op? Nee, behalve een tijdelijk voordeel. Je winst gaat iets omlaag voor dat jaar. Over de lange termijn heeft het geen voordelen. Je krijgt de facturen het volgende jaar en gaan dan niet meer van je winst af. Over een lange termijn is er dus geen voordeel om dit te doen. Het is een ‘boekhouderstrucje’ uit de categorie ‘Ik lever meer op dan ik kost’, maar komt altijd als een boemerang weer terug.

Verwerken van de overlopende post

Staat de post op je eindbalans? Dan moet je deze ook op de beginbalans van Jortt zetten. De kosten zijn al genomen en de komende facturen mag je dus niet meer als kosten opvoeren. Om deze reden adviseert Jortt de kosten gelijk weer tegen te boeken in januari, zodat je vanaf dan alleen de echte facturen van je boekhouding mee gaan in je administratie. Dit is ook een stuk makkelijker voor het verwerken van de btw van die facturen.

Zo maak je de boeking voor de beginbalans:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking en er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten.
 4. Kies als categorie Kantoorkosten.
 5. Vul een omschrijving in. Bijvoorbeeld Overlopende kosten boekhouder/ accountant.
 6. Zet de factuurdatum op januari 2022.
 7. Zet de leverdatum op december 2021 (De maand voordat je je boekhouding begint bij Jortt).
 8. Vul het beginbalans bedrag in bij totaalbedrag. In ons voorbeeld € 2.500,-. Vul geen btw in.
 9. Klik op Opslaan.
  overlopende post

Door het maken van deze beginbalans boeking krijg je op je balans onder Nog te betalen een bedrag van € 2.500,- als Nog niet gefactureerd door leverancier.

Zo maak je de correctieboeking:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking en er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten.
 4. Kies als categorie Kantoorkosten.
 5. Vul een omschrijving in. Bijvoorbeeld Correctie overlopende kosten boekhouder/ accountant.
 6. Zet de Factuur- en leverdatum op januari 2022.
 7. Vul het beginbalans negatief bedrag in bij totaalbedrag. In ons voorbeeld € -2.500,-. Vul ook geen btw in.
 8. Klik op Opslaan.
 9. Klik in de aangemaakt boeking bij Mogelijke koppelingen op Boekingen gevonden die gekoppeld kunnen worden.
 10. Kies op de beginbalas boeking van stap 1.
  overlopende post

Nieuw facturen van de boekhouder/ accountant

Alle nieuwe facturen die je nu nog ontvangt na bovenstaande correctieboeking, boek je zoals je alle andere kosten boekt. In dit geval Kosten | Kantoorkosten. Je boekt deze facturen wél met btw.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.