Boekhouding voor een webshop met Mollie

Boekhouding voor webshop met Mollie koppeling

Webshop orderafhandeling

Heb je een boekhouding voor je webshop nodig en betalen je klanten via Mollie? Dan is Jortt het ideale programma voor je boekhouding.

Je webshop software (Lightspeed, WooCommerce, Mijnwebwinkel, Magento, Shopify, etc) beheert de voorraad, verstuurt de factuur en handelt via Mollie de betaling af.

Webshopprogramma's zijn erg goed in deze taken. Laat deze dus vooral door je webshop uitvoeren.

Als je wilt weten of de rode of blauwe producten beter verkopen (als voorbeeld), dan is de webshopsoftware dé plek om deze informatie op te halen. Probeer deze gedetailleerde informatie uit je boekhouding te houden. Het maakt het boekhouden onnodig complex en je zult nooit zoveel gedetailleerde informatie in je boekhoudprogramma krijgen als je webshop met de standaardrapportage al geeft.

Webshop boekhouding koppelen

Dankzij de koppeling tussen boekhoudprogramma Jortt en Mollie worden je verkopen automatisch ingelezen in Jortt. In de omschrijving wordt ook het unieke order- of factuurnummer meegenomen. Dit ordernummer is de verwijzing in je boekhouding naar de factuur die verstuurd is via je webshop.

Daarmee heb je voldoende informatie in je boekhouding om te voldoen aan alle eisen van de Belastingdienst. Je hoeft dus geen facturen van je webshop op te slaan in Jortt.

Verkoop je buiten je webshop om nog producten of diensten? Deze kun je dan gewoon met Jortt factureren. Je hebt dan twee factuurreeksen naast elkaar lopen. Dat is geen probleem en volledig toegestaan door de Belastingsienst (Art. 35a lid b.). Wel moeten beide nummerreeksen ieder aaneensluitend en opeenvolgend zijn.

Webshop verkopen verwerken in boekhouding

Koppel je Mollie account aan Jortt

Koppel als eerste je Mollie account zoals beschreven in het supportartikel Mollie koppeling met boekhoudprogramma Jortt.

Jortt maakt nu een Mollie rekening voor je aan bij Mollie. Hier worden alle transacties van Mollie weergegeven. De Mollie transacties zijn:

  • Je webshopverkopen. Deze worden weergegeven als: Datum, Betaalmethode (iDEAL, PayPal, etc), unieke order ID of factuurnummer. Voor iedere verkoop wordt een taak aangemaakt bij Nog te doen.
  • webshop verkoop boeking
  • De Mollie kosten. Deze worden automatisch geboekt door Jortt op Kosten > Verkoopkosten met 21% btw.
  • webwinkel verkoopkosten boeking
  • De Mollie uitbetalingen (Mollie naar de bank). Deze worden automatisch geboekt door Jortt op Balans > Kruisposten.
  • webshop uitbetaling
  • De Mollie uitbetalingen (Op de bank ontvangen van Mollie). Deze worden automatisch geboekt door Jortt op Balans > Kruisposten.
  • webshop bank uitbetaling

Webshop verkopen boeken

Je verkopen die via de webshop zijn gedaan, staan bij Nog te doen. Kies Boek de bij- en afschrijvingen voor Mollie. Hier staan in het rekeningoverzicht al je webshop verkopen bij elkaar.

Je boekt je webshop verkopen in bulk (50 per pagina). Zo ben je razendsnel klaar met de webshop boekhouding.

Selecteer alle verkopen en kies Selectie boeken.

Webshop verkopen importeren in boekhoudprogramma

Van alle verkopen zijn nu conceptboekingen gemaakt. Klik op het menu Accordeer of bewerk de conceptboekingen.

conceptboekingen in boekhoudprogramma

Selecteer de boekingen. Controleer de btw. Eventueel kunnen deze in bulk worden aangepast. Bijvoorbeeld om de btw of de categorie aan te passen. Kies Accordeer om de verkopen definitief in je boekhouding te verwerken.

webwinkel boekhoudprogramma

Webshop btw-aangifte

Vanaf hier neemt boekhoudprogramma Jortt de boekhouding van je over. Jortt zorgt volledig automatisch voor een correcte btw-berekening, winst- en verliesrekening, maakt de balans voor je en sluit automatisch je jaar af. Zelfs je KvK jaarrekening komt automatisch uit Jortt.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.