Betaling of boeking splitsen

Het in twee delen splitsen van een bij- of afschrijving is soms nodig. Bijvoorbeeld een afschrijving waarbij je een deel van een lening hebt afgelost, maar je tegelijkertijd de rente hebt betaald die je moet boeken als kosten.

Eén betaling, twee boekingen

Stel je hebt een afschrijving van € 937,50 voor aflossing van een lening. In deze afschrijving zit € 250,00 voor de aflossing en € 637,50 aan rentekosten.

Ga naar Nog te doen in het hoofdmenu. Kies de afschrijving die je wilt splitsen, kies Inboeken en Maak boeking.

Klik op Maak boeking

Boeken van rente

Boekhoudprogramma Jortt maakt nu een boeking voor je met het hele bedrag van de afschrijving daarin. Dit bedrag staat bij Totaal incl btw. Pas het bedrag aan bij Totaal incl btw naar één deel van de betaling, begin met het deel van de rente. Kies bij Categorie de categorie Kosten | Betaalde rente en bankkosten. Sla deze boeking op.

Maak een kostenboeking voor de rente

Op betaalde rente zit meestal geen btw. Wanneer je een jaaroverzicht ontvangt, hoef je de individuele facturen niet aan iedere boeking te koppelen.

Boeken van aflossing

Aan de afschrijving is nu één betaling gekoppeld. Het open bedrag staat als 'Nog in te boeken' onder aan de afschrijving. Klik weer op Inboeken en Maak boeking. Het resterende bedrag staat nu bij Totaal incl btw. Je boekt nu de aflossing. Kies Balans en als categorie de naam van je lening (De lening maak je aan bij Geldzaken).

Maak een balansboeking voor de aflossing

Er is nu één afschrijving met twee boekingen:

Afschrijving met twee boekingen

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.