Factuurstelsel of kasstelsel

Werkt Jortt met het kas- of factuurstelsel?

Een veelgestelde vraag is, of Jortt wel werkt met het factuurstelsel. Een goede vraag, want Jortt verwerkt de administratie op basis van de bij- en afschrijvingen. Dat lijkt in een traditionele boekhouding op het kasstelsel.

Jortt werkt met het factuurstelsel.

Factuurstelsel in praktijk

.

Het is belangrijk te begrijpen dat er vandaag de dag nauwelijks verschil is tussen het factuur- en het kasstelsel. Meer dan 85% van alle betalingen vindt plaats voor of op het moment dat factuur wordt gemaakt. Denk hierbij aan alle internetaankopen, automatische incasso’s, huren, leasecontracten, pintransacties en ga zo maar door. Maar ook alle balans boekingen, zoals privé opnamen en stortingen, aflossingen van leningen etc. hebben allemaal een gelijke ‘factuur’- en betaalmoment.

Incidentele aankopen

.

Dan blijven alleen de incidentele aankopen over. Gemiddeld 15% van het aantal betalingen. Meestal gaat dit om inkopen van voorraden. Dit zijn vaak aanzienlijke bedragen en worden achteraf gefactureerd. Hoe zit het hiermee?

Allereerst is de wettelijke betaaltermijn 30 dagen. Dus met een kwartaalaangifte van de btw, gaat ook hier het verwerken van de factuur op de betaaldatum in 66% (van de resterende 15%) van de gevallen goed. Maar je kunt de factuur- en leverdatum aanpassen. Maak je hiervan een eigen regel in met de Boekhoudbot, dan doet Jortt dit automatisch voor je. De facturen worden dan automatisch in de juiste btw periode geboekt (bijvoorbeeld -1 maand op de betaaldatum).

Overlopende posten

.

Jortt verwerkt zelf de overlopende posten. Daar hoef je niets voor te doen. Betaal je bijvoorbeeld de loonheffingen in januari over de maand december? De Boekhoudbot zet de kosten in december en de betaling in januari. Enkel op de betaling aan de Belastingdienst.

Dit werkt ook met complexe facturen. Verkoop je iets, met een vooruitbetaling in januari, levering in februari, stuur je de factuur in maart en ontvang je de betaling in april? Jortt zet het allemaal juist op de balans. Enkel en alleen op van de verstuurde factuur en de betaling op de bank.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.