Importeren van bij- en afschrijvingen

MT940 bankbestand importeren

Volg de instructies hieronder om het bankbestand te downloaden bij je eigen bank. Upload daarna het bankbestand naar boekhoudprogramma Jortt.

Alleen voor sommige spaarrekeningen moet je nog een MT940 bestand gebruiken. Voor verreweg de meeste bankrekeningen kun je een koppeling maken met je bank. Hierdoor worden automatisch alle bij en afschrijvingen opgehaald bij de bank.

Downloaden van een MT940 bankbestand bij je bank

Om een bankbestand te kunnen downloaden heb je een zakelijke rekening nodig bij een van de onderstaande banken. Klik op de link van jouw bank voor de download instructies.

Een MT940 bestand loopt altijd 1 werkdag achter. Wanneer je de periode selecteert waarover je de bij- en afschrijvingen wilt downloaden, dan kies je als einddatum: gisteren. Klik op Uploaden bankbestand en Jortt laat je zien welke datum je moet invoeren bij de bank.

Upload het MT940 bankbestand naar Jortt

De volgende stap is het uploaden naar Jortt van het van de bank gedownloade bestand.

  1. Log in bij het online boekhoudprogramma van Jortt.
  2. Klik rechtsboven op Uploaden.
  3. Klik op Bankbestand.
  4. Selecteer het in Stap 1 gedownloade bestand (staat waarschijnlijk in je downloads map).
  5. De banktransacties worden nu in het boekhoudprogramma van Jortt geïmporteerd.

Tijdens het uploaden zie je rechtsonder in beeld de Boekhoudbot. Deze geeft aan dat je bankbestand geupload wordt en daarna verwerkt hij het bestand. Een deel van de transacties wordt door Boekhoudbot ingeboekt. Wat de Boekhoudbot (nog) niet kan staat bij Nog te doen .

Wanneer dit de eerste keer is dat je een bankbestand uploadt voor een bankrekening, dan wordt er automatisch een rekening aangemaakt met het rekeningnummer bij Geldzaken onder Kas en bank. Ook het begin- en eindsaldo worden uit het bankbestand gehaald. Klik op de bankrekening om de geïmporteerde bij- en afschrijvingen te zien. Het bedrag dat bij deze rekening staat is het saldo van je bankrekening.

Importeer regelmatig een nieuw MT940 bestand zodat je boekhouding up-to-date blijft.

Verwerken van bij- en afschrijvingen in je administratie

De geïmporteerde bij- en afschrijvingen die de Boekhoudbot nog niet heeft geboekt, staan voor je klaar bij Nog te doen in het hoofdmenu. Deze moeten nog door je ingeboekt worden (er moet een boeking voor gemaakt worden). In de boeking deel je de bij- of afschrijving in in een categorie, geef je aan hoeveel btw er betaald is en voeg je eventueel een bon toe.

Verwerken van je bij- en afschrijvingen

Bijschrijvingen die een betaling zijn van een verkoopfactuur worden meteen al aan de bijbehorende factuur gekoppeld. Je factuur wordt ook meteen op de status betaald gezet. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Nog te doen

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.