Importeren van bij- en afschrijvingen

Boekhouden met Jortt begint met het importeren van bij- en afschrijvingen door middel van een automatische koppeling of een MT940 bankbestand. Jortt ondersteunt de MT940 bestanden van alle Nederlandse zakelijke bankrekeningen.

Bij- en afschrijvingen importeren met automatische koppeling

Wanneer je rekeningen koppelt met een automatische koppeling dan hoef je maar één keer de koppeling tot stand te brengen en vervolgens worden alle nieuwe bij- en afschrijvingen automatisch opgehaald. Op dit moment heeft Jortt automatische koppelingen met bunq en Mollie.

Bij- en afschrijvingen importeren van bunq bank

Bunq is een moderne Nederlandse bank die eenvoudig aan je boekhouding gekoppeld kan worden. Voer de instructies uit zoals beschreven in het support artikel Bunq koppelen met boekhoudprogramma Jortt om één of meerdere bunq-rekeningen aan Jortt te koppelen.

Na het koppelen wordt er automatisch een rekening aangemaakt in boekhoudprogramma Jortt met het rekeningnummer bij Geldzaken onder Kas en bank. Klik op deze bunq-rekening om de geïmporteerde bij- en afschrijvingen te zien. Het bedrag dat bij deze rekening staat is het saldo van je bunq-rekening.

Alle toegevoegde rekeningen worden zichtbaar bij Geldzaken.
Alle toegevoegde rekeningen worden zichtbaar bij Geldzaken.

De ingelezen bunq bij- en afschrijvingen staan ook klaar bij Nog te doen om geboekt te worden.

Bij- en afschrijvingen importeren van Mollie

Payment Service Provider Mollie wordt vaak gebruikt bij webshops om betalingen via iDEAL en creditcard aan te bieden. Ook wordt Mollie door Jortt gebruikt om een betaalknop bij je verkoopfactuur te plaatsen. Voer de instructies uit zoals beschreven in het support artikel Mollie koppelen met boekhoudprogramma Jortt om Mollie aan Jortt te koppelen.

Na het koppelen wordt er automatisch een rekening aangemaakt met de naam Mollie bij Geldzaken onder Kas en bank. Klik op deze rekening om de geïmporteerde bij- en afschrijvingen te zien. Bij de Mollie rekening kan ook een bedrag staan. Dit is het bedrag dat Mollie nog niet aan je heeft uitgekeerd.

De ingelezen Mollie bij- en afschrijvingen staan ook klaar om geboekt te worden bij Nog te doen.

Bij- en afschrijvingen importeren van andere banken

Alle andere banken moeten dit jaar ook een koppeling beschikbaar stellen (Europese PSD2 wetgeving). Jortt verwacht daarom in de loop van dit jaar een automatische koppeling te hebben met elke Nederlandse bank.

Importeer tot die tijd de bij- en afschrijvingen door middel van het importeren van een MT940 bankbestand:

Bij- en afschrijvingen importeren met MT940 bankbestand

Volg de instructies hieronder om het bankbestand te downloaden bij je eigen bank. Upload daarna het bankbestand naar Jortt.

Downloaden van een MT940 bankbestand bij je bank

Om een bankbestand te kunnen downloaden heb je een zakelijke rekening nodig bij een van de onderstaande banken. Klik op de link van jouw bank voor de download instructies.

Een MT940 bestand loopt altijd 1 werkdag achter. Wanneer je de periode selecteert waarover je de bij- en afschrijvingen wilt downloaden, dan kies je als einddatum: vandaag min 1 werkdag.

Upload het MT940 bankbestand naar Jortt

De volgende stap is het uploaden naar Jortt van het van de bank gedownloade bestand.

  1. Log in bij het online boekhoudprogramma van Jortt.
  2. Klik rechtsboven op Uploaden.
  3. Klik op Bankbestand.
  4. Selecteer het in Stap 1 gedownloade bestand (staat waarschijnlijk in je downloads map).
  5. De banktransacties worden nu in het boekhoudprogramma van Jortt geïmporteerd.

Wanneer dit de eerste keer is dat je een bankbestand uploadt voor een bankrekening, dan wordt er automatisch een rekening aangemaakt met het rekeningnummer bij Geldzaken onder Kas en bank. Ook het begin- en eindsaldo worden uit het bankbestand gehaald. Klik op de bankrekening om de geïmporteerde bij- en afschrijvingen te zien. Het bedrag dat bij deze rekening staat is het saldo van je bankrekening.

De ingelezen bij- en afschrijvingen van de bankrekening staan ook klaar bij Nog te doen om geboekt te worden.

Herhaal de handelingen van Stap 1 en 2 met enige regelmaat om steeds de laatste bij- en afschrijvingen in je boekhouding te importeren zodat je boekhouding up-to-date blijft.

Verwerken van bij- en afschrijvingen in je administratie

Alle geïmporteerde bij- en afschrijvingen staan voor je klaar bij Nog te doen in het hoofdmenu. Deze moeten nog door je ingeboekt worden (er moet een boeking voor gemaakt worden). In de boeking deel je de bij- of afschrijving in een categorie, geef je aan hoeveel btw er betaald is en voeg je eventueel een bon toe. Lees verder bij Verwerken van je bij- en afschrijvingen. om te leren hoe dit precies werkt.

Bijschrijvingen die een betaling zijn van een verkoopfactuur worden meteen al aan de bijbehorende factuur gekoppeld. Je factuur wordt ook meteen op de status ‘betaald’ gezet. Je hoeft hier niets voor te doen.

Nog te doen

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.