Nog te doen Boekingen

Een real-time takenlijst

Boekhoudprogramma Jortt houdt voor je bij wat jij nog moet doen in je boekhouding. Alleen wanneer je administratie op orde is, heb je immers een goed beeld van je financiële situatie. In het Nog te doen scherm vind je alle taken die jij nog moet uitvoeren overzichtelijk bij elkaar. Ben je helemaal bij, dan zie je hier dus niets staan!

Dit artikel gaat over Nog te doen taken voor Bij- en afschrijvingen, Boekingen en Bonnen.

Overzicht van nog te doen boekingen en facturen

Taken voor Bij- en afschrijvingen, Boekingen en Bonnen

.

De blauwe iconen: geven aan dat er nog bij- en afschrijvingen zijn die je in Jortt moet verwerken.

De paarse iconen: verwijzen naar taken die je moet uitvoeren voor Opbrengsten-, Kosten- of Balansboekingen die je in Jortt hebt gemaakt.

Het groene icoon: verwijst naar taken die te maken hebben met bonnen en inkoopfacturen die in je Jortt Inbox staan.

Aan het eind van elke regel zie je voor hoeveel bij- en afschrijvingen, boekingen of bonnen je de taak moet uitvoeren. In de takencirkel bovenaan het Nog te doen scherm zie je dit in één oogopslag.

De taken staan in volgorde van belangrijkheid. Begin dus altijd bovenaan en werk van daar naar beneden. Wanneer je op een Nog te doen taak klikt, zie je voor welke items je deze taak moet uitvoeren. Verwerk het item of snooze deze.

Begin altijd eerst met het verwerken van je bij- en afschrijvingen. Doe daarna je Boekingen en ga dan pas de taken uitvoeren voor de Facturen en offertes. Je verwerkt dan eerst je bij- en afschrijvingen zodat duidelijk is welke facturen je klanten al hebben betaald. Zo stuur je geen overbodige herinneringen.

Taken voor Bij- en afschrijvingen

Boek de bij- en afschrijvingen voor NLxx

.

Deze taak is de allerbelangrijkste taak die je in Jortt moet doen. Dit vormt de basis voor je administratie. Je geeft per bij- of afschrijving aan waarom je geld hebt ontvangen of waaraan je geld hebt uitgegeven. Dit doe je door elke bij- en afschrijving in te boeken. De Boekhoudbot maakt op basis van de standaardregels ook boekingen voor je. Wat de Boekhoudbot (nog) niet voor je doet, ga je hier zelf inboeken. Maak er direct een regel voor en de Boekhoudbot boekt deze voortaan voor je.

Via de koppeling met je bank of het uploaden van een MT940 bestand komen de bij- en afschrijvingen van je zakelijke bank- en spaarrekeningen in Jortt. Bij Nog te doen staan ze per bankrekening voor je klaar. De betalingen die je loskoppelt van een boeking komen hier weer terug.

Klik op Boek de bij- en afschrijvingen en je ziet op het paneel Rekeningoverzicht de (deels) onverwerkte bij- en afschrijvingen. Klik op een bij- of afschrijving of klik op Inboeken en maak een nieuwe boeking of koppel de betaling aan een al gemaakte boeking. Lees verder over het maken van een boeking.

Boek bij- en afschrijvingen voor Mollie

.

Heb je een koppeling met Mollie gemaakt, dan staan hier de bij- en afschrijvingen die via Mollie in Jortt worden gezet. Net als de bij- en afschrijvingen van je bankrekening, vormen de Mollie bij- en afschrijvingen de basis van je administratie. Door de Boekhoudbot worden de Mollie transacties voor een deel al automatisch geboekt. Jij vindt hier de bij- en afschrijvingen die jij nog moet inboeken.

Lees verder Mollie uitbetalingen verwerken.

Taken voor Boekingen

Accordeer of bewerk de conceptboekingen

.

Hier verzamelt Jortt alle boekingen die je nog moet accorderen. Accorderen betekent dat je kijkt of de boeking goed gemaakt is. Wellicht moet je de categorie nog wijzigen of het btw-tarief aanpassen. De conceptboekingen worden nog niet in je administratie en dus ook niet in je btw-aangifte meegenomen. Het is daarom belangrijk dat je ze accordeert.

Deze boekingen zijn op verschillende manieren ontstaan:

 • Alle boekingen die je in bulk maakt;
 • alle boekingen die je hebt gemaakt en waarbij je hebt aangevinkt dat het een conceptboeking is
 • alle boekingen die de Boekhoudbot voor je heeft gemaakt en waarbij je in een eigen regel hebt aangegeven dat het een conceptboeking is
 • alle boekingen met btw die de Boekhoudbot voor je heeft gemaakt op basis van de standaard regels als je deels bent vrijgesteld van btw.

Hoe accordeer je een boeking?

Per boeking:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Accordeer of bewerk de conceptboekingen en je krijgt een overzicht van de conceptboekingen.
 3. Klik op de boeking en er wordt een paneel geopend met de boeking.
 4. Klik Wijzig boeking.
 5. Haal het vinkje weg bij Conceptboeking (net boven Opslaan).
 6. Klik op Opslaan.

Meerdere boekingen tegelijkertijd:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Accordeer of bewerk de conceptboekingen en je krijgt een overzicht van de conceptboekingen.
 3. Vink de boekingen aan die je wilt accorderen.
 4. Klik op Accordeer.

Betaal de nog te betalen boekingen of koppel een betaling aan deze boekingen

.

Jortt verzamelt hier de boekingen, waarvan je nog niet (volledig) hebt aangegeven hoe ze betaald zijn.

Wanneer je bij bent met het verwerken van de bij- en afschrijvingen op je rekeningen staan hier nog twee soorten boekingen:

 • Handmatig aangemaakte boekingen die je nog moet gaan betalen;
 • of waarvan de betaling zo recent was dat de betaling nog niet in Jortt staat;
 • de boekingen die je per ongeluk dubbel hebt gemaakt.

Kun je geen afschrijving vinden voor de boeking en ben je bij met je bankmutaties, dan is dit waarschijnlijk het geval. Bekijk hoe je dit oplost: Missende betaling voor een factuur of boeking.

Wij adviseren je altijd te boeken vanuit je bij- en afschrijvingen. Jortt vult de boeking dan voor je in én je voorkomt dat je dubbele boekingen hebt. Maak alleen zelf een boeking voor zaken die je niet betaald hebt via je zakelijke rekening of wanneer je een factuur nog niet betaald hebt maar al mee wil nemen in je boekhouding, bijvoorbeeld voor de btw aangifte of voor je balans.

Zorg dat je geld ontvangt van de nog te ontvangen boekingen of koppel een betaling aan deze boekingen

.

Jortt verzamelt hier de gemaakte boekingen, waarvan je nog niet hebt aangegeven hoe je het geld ontvangen hebt.

Wanneer je alle bij- en afschrijvingen hebt verwerkt en hier nog een boeking vindt voor Diverse omzet, moet je even kijken of er al een factuur voor deze omzet in Jortt gemaakt is. Bekijk hoe je dit oplost: Missende betaling voor een factuur of boeking.

Je vindt hier ook boekingen van Mollie waarmee opbrengsten geboekt zijn, maar die later door de klant gestorneerd zijn. Jortt koppelt de stornering aan de boeking waardoor de boeking nu niet meer betaald is. Maak een negatieve opbrengstenboeking en koppel deze als betaling aan de boeking.

Koppel een bon aan boekingen zonder bon of snooze deze wanneer je hier geen bon voor hebt

.

Voor de Belastingdienst moet je kunnen aantonen waarom je geld hebt ontvangen en waaraan je geld hebt uitgegeven. Voor je inkomsten maak je facturen, van de kosten heb je inkoopfacturen (bonnen) van leveranciers. Jortt verzamelt hier alle boekingen waaraan nog geen 'bon' gekoppeld is en waar wel met btw is geboekt.

Voeg een bon aan een boeking toe, of kies voor Snooze voor altijd wanneer je een bon echt niet meer hebt of wanneer je de bon in een ander systeem hebt. Denk bijvoorbeeld aan facturen die via je webshop worden verstuurd en daar bewaard worden.

Lees meer over bonnen Is het verplicht een bon toe te voegen aan iedere boeking?.

Taken voor Bonnen

Maak boekingen van bonnen in je inbox of koppel deze aan bestaande boekingen

.

Alle bonnen die je naar Jortt verstuurt komen in deze Inbox terecht. Je ziet hoeveel bonnen er nog in je Inbox staan die nog niet aan een boeking gekoppeld zijn.

Je kunt een bon aan een bestaande boeking toevoegen, een nieuwe boeking maken voor de betreffende bon of de bon nog even in de Inbox laten staan zodat je die kunt toevoegen nadat je de boeking hebt gemaakt vanuit je bij- en afschrijvingen. Wij adviseren je om eerst de bij- en afschrijvingen van je bank in te boeken en pas later een bon hieraan toe te voegen. Zo werk je het snelste en gemakkelijkste: Jortt vult immers je boeking al helemaal voor je in.

Lees alles over de Inbox.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.