Boekhouden in gewone taal

In het ‘Wat is...?’ deel van onze website geven we uitleg over financiële termen en boekhoudkundige termen. Als zelfstandige zal je, of je wil of niet, in aanraking komen met veel van deze begrippen. Boekhouders, banken en accountants gebruiken het liefst in elke zin een van deze termen om je in verwarring te brengen en een afhankelijkheid te creëren.

Gebruik dit naslagwerk en je zal ontdekken dat veel termen eigenlijk eenvoudig te begrijpen zijn. We leggen uit wat de term betekent en wat je er mee kan.

Wist je dat veel van de boekhoudkundige begrippen afkomstig zijn uit het Italiaans (en daarmee afstammen van het Latijn)? Bijvoorbeeld: deposito, netto, bruto, debet en credit. Dit komt doordat het traditionele boekhouden is uitgevonden door een Italiaanse monnik Luca Pacioli in 1495.

Boekhouden is dus uitgevonden in de tijd dat er geen computers of internetbankieren bestond. Het is dus vreemd dat de traditionele boekhoudsystemen vasthouden aan de boekhoudmethode zoals deze in 1495 is bedacht.

Boekhoudprogramma Jortt maakt gebruik van de nieuwste techniek, waardoor de boekhouding grotendeels geautomatiseerd is. Daarom kom je bij je boekhouding in Jortt de traditionele termen niet meer tegen. Van de eerste btw-aangifte tot en met de jaarrekening.

Debiteuren heten gewoon klanten, crediteuren heten leveranciers. Een grootboek heet een categorie. Zo eenvoudig is boekhouden met Jortt.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.