Wat is bedrijfsresultaat?

Winst-en-verliesrekening

Boekhouden doe je natuurlijk om er uiteindelijk achter te komen hoeveel geld er over blijft aan het einde van een periode. Het bedrijfsresultaat is dus wat er overblijft wanneer alle bedrijfskosten van de netto omzet afgetrokken worden.

Bedrijfsresultaat = netto omzet - bedrijfskosten

Andere termen voor bedrijfsresultaat zijn:

  • Bedrijfswinst
  • Exploitatieresultaat
  • Ondernemingswinst

Bedrijfsresultaat of nettowinst voor belasting

Door het bedrijfsresultaat voor de belasting te berekenen krijg je inzicht in de echte prestatie van je onderneming in een bepaalde periode.

Bedrijfsresultaat of nettowinst (na belasting)

Het nettobedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft voor de eigenaar of aandeelhouder: de winst. Dus na aftrek van alle vennootschaps- of inkomstenbelastingen.

Resultatenrekening op de jaarrekening

De resultatenrekening (winst-en-verliesrekening) is een verplicht onderdeel van de jaarrekening. In de jaarrekening staat de resultatenrekening over een periode. Meestal is dat een jaar.

Basis voor de winstbelasting

Aan het einde van het jaar moet iedere onderneming belasting betalen over de winst. De resultatenrekening is de basis waarover de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting betaald moet worden.

Opstellen van een resultatenrekening

Het opstellen van de resultatenrekening was vroeger een taak van de boekhouder. Maar dat is allang verleden tijd. Een slim boekhoudprogramma stelt de resultatenrekening volledig automatisch op.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.