Wat is btw?

Btw is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Dit is een belasting die een consument moet betalen over aangeschafte producten of diensten. Bedrijven berekenen elkaar ook btw maar mogen dit terugvragen en betalen onder de streep geen btw.

“Maar ik moet elk kwartaal wel btw aan de Belastingdienst betalen! Hoe zit dat?”

De ondernemer als belastinginner

De Belastingdienst verplicht jou als ondernemer om btw te heffen aan je klanten. Deze btw moet je afdragen aan de Belastingdienst. Je mag hier wel de btw die jij aan je leveranciers hebt betaald, van aftrekken (de zogenaamde Voorbelasting). Consumenten kunnen geen btw terugvragen en zijn dus uiteindelijk degene die de omzetbelasting betalen.

Het betalen of heffen van btw is voor jou als ondernemer dus neutraal.

Btw-administratie

Elke ondernemer is verplicht een deugdelijke btw-administratie te voeren. De btw-administratie is dus een belangrijk onderdeel van het boekhouden. Van elke inkoop en elke verkoop moet bijgehouden worden hoeveel btw er is betaald of in rekening is gebracht. Dit kan een enorme klus zijn. De meeste ondernemers moeten een keer per kwartaal btw aangifte doen. Met Jortt heb je altijd direct inzicht in de btw die jij moet betalen.

boekhouding met jortt

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.