Wat is een grootboek?

Het grootboek is de verzameling van alle grootboekrekeningen. Een grootboekrekening is een verzameling van gelijke uitgaven- of inkomstenposten. Grootboeken stammen af van de ouderwetse boekhoudmethode. Hierin werden letterlijk aparte boeken aangehouden per kostensoort. In veel traditionele boekhoudsystemen zie je grootboeken nog afgebeeld als multomappen.

Jortt gebruikt geen grootboeken, maar categorieën. Je kunt per uitgave zelf bepalen aan welke categorie je deze koppelt.

In het jaarrapport moeten een aantal grootboeken worden vermeld. Jortt consolideert je categorieën op het juiste juridische grootboek. Het Jortt jaarrapport voldoet dus aan de wetgeving. Dat maakt het boekhouden wel zo makkelijk.

Referentie GrootboekSchema

Traditionele boekhouders gebruiken steeds vaker het Referentie GrootboekSchema (RGS). Het RGS is een zeer uitgebreid schema met meer dan 500 grootboeken. Je zult begrijpen dat dit grootboekschema de plank totaal mis slaat voor de meeste ondernemingen. Vooral omdat de Belastingdienst helemaal geen uitgebreid schema aan je vraagt. Een boekhoudprogramma voor ondernemers werkt dan ook niet met dit grootboekschema, maar met dezelfde categorieën die de Belastingdienst ook vraagt bij de aangifte inkomstenbelasting en de aangifte vennootschapsbelasting. Dit maakt het boekhouden een heel stuk makkelijker.

Grootboeken in de winst-en-verliesrekening

Een modern boekhoudprogramma maakt zelf de winst-en-verliesrekening (resultatenrekening). De kosten en opbrengsten zijn dan gegroepeerd per categorie.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.