Wat is goed koopmansgebruik

Goed koopmansgebruik is geen vaste norm. Het betekent zoiets als boekhouden op een algemeen geaccepteerde manier. Daarbij hoort onder andere dat de boekhouding waarheidsgetrouw is en bij je type onderneming past.

Vaak wordt pas duidelijk of iets naar goed koopmansgebruik gedaan is, nadat een rechter uitspraak heeft gedaan. En soms verandert de uitleg van het begrip omdat het zich aanpast aan wat gebruikelijk is in nieuwe tijden.

Keuzevrijheid

Goed koopmansgebruik geeft je de vrijheid zelf een manier te kiezen van het bepalen van de winst. Daarbij is elke manier toegestaan, zolang die bedrijfseconomisch aanvaardbaar is en niet in strijd is met de wet.

Van lange duur (bestendige gedragslijn)

Als je eenmaal een methode hebt gekozen, moet je deze methode de volgende jaren blijven gebruiken (de bestendige gedragslijn). Je mag alleen van methode wisselen als goed koopmansgebruik dit rechtvaardigt en dus niet als het je alleen maar gaat om een eenmalig belastingvoordeel.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.