Hoe boek ik betalingen en reserveringen voor het Broodfonds?

Een broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. Het is een dus een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Broodfonds is privévermogen

.

Het bedrag dat je overmaakt naar je Broodfonds spaarrekening wordt gezien als privévermogen. De schenking die je doet aan iemand die ziek is, is een privé schenking en mag je niet als zakelijke kosten aftrekken.

Broodfonds in je boekhouding

.

Zo verwerk je de broodfonds betalingen goed in boekhoudprogramma Jortt.

  1. Je privéspaarrekening voor je Broodfonds zet je niet in Jortt.
  2. Elke maandelijkse storting naar deze rekening (te zien als afschrijving op je rekening) boek je als Privé opname / storting.
  3. Wanneer je een schenking doet uit je spaarrekening is dit dus een privézaak en ontvangen schenkingen zijn ook privé. Hier hoef je dan ook geen boekingen voor te maken in Jortt.
broodfonds-boeken-boekhoudprogramma

Fiscale impact Broodfonds

.

De maandelijkse inleg die je naar je eigen broodfondsrekening overmaakt, is privévermogen. De inleg is geen zakelijke kostenpost en is dus niet aftrekbaar. Het saldo van je broodfondsrekening moet je ieder jaar opgeven bij de Belastingdienst als eigen vermogen (Box 3). Over je vermogen (inclusief het tegoed op je broodfondsrekening) boven €30.000,- ben je vermogensbelasting schuldig.

Als je schenkingen uit je broodfonds ontvangt, betaal je daar geen inkomstenbelasting over, want schenkingen gebeuren vrijwillig, zijn dus geen inkomen uit werk en ook geen uitkeringsrecht. Om dezelfde reden zijn de schenkingen die je zelf doet aan iemand in je broodfonds niet aftrekbaar van je inkomen.

De schenkingen aan anderen doe je privé, het zijn dus geen bedrijfskosten en ontvangen schenkingen zijn geen bedrijfsopbrengsten. Ook de contributie en het inschrijfgeld zijn privé uitgaven.

Meer informatie over het Broodfonds: www.broodfonds.nl.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.