Btw-aangifte voor zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, dan wekken deze stroom op die je levert aan het stroomnetwerk. Via je energieleverancier wordt de door jou opgewekte stroom verrekend met de stroom die je zelf gebruikt en de stroom die je hebt ingekocht. Omdat je opbrengsten hebt van je zonnepanelenactiviteit, word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de omzetbelasting.

We onderscheiden de volgende situaties:

 • Zakelijke zonnepanelen op of bij een bedrijfspand
 • Privé zonnepanelen op of bij de privéwoning

Zakelijke zonnepanelen op je bedrijfspand

.

Heb je zonnepanelen op je bedrijfspand dan moet je bedrijf btw betalen over de stroomopbrengsten. De Belastingdienst geeft aan dat je bij 1a van de btw-aangifte de omzet en omzetbelasting opgeeft.

In de praktijk worden de opbrengsten en de btw die je hierover moet betalen al verwerkt in je administratie door het boeken van de facturen van je energieleverancier. Op deze facturen worden de opbrengsten en kosten al verrekend. Je hoeft de opbrengsten en btw daarom niet apart op te nemen in je btw-aangifte.

Privé zonnepanelen op of bij de privéwoning

.

Liggen er zonnepanelen op of bij je privéwoning dan dien je btw te betalen over de stroomopbrengsten. Het maakt niet uit of je de panelen zelf hebt aangeschaft of een woning betrekt waar al zonnepanelen op liggen. De Belastingdienst ziet je als ondernemer voor je zonnepanelen.

Zzp’er of eenmanszaak met btw nummer

Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak én heb je een btw-nummer dan moet je altijd de btw over je stroomopbrengsten opgeven. Je gaat voortaan in de btw-aangifte voor je bedrijf ook aangifte doen voor je activiteiten als zonnepanelenondernemer. Leveren je zonnepanelen minder dan 15.000 Wattpiek dan doe je dat het eenvoudigst door middel van het forfait, een vooraf vastgesteld bedrag. In het forfait zit ook het eventuele privégebruik al verwerkt, zodat je dit niet apart hoeft op te geven.

Leveren je zonnepanelen meer dan 15.000 Wattpiek (denk aan tenminste 48 van de nieuwste zonnepanelen) dan ga je exact berekenen hoeveel btw je moet betalen.

Zzp’er of eenmanszaak zonder btw nummer

Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak en ben je vrijgesteld van btw voor je reguliere activiteiten dan moet je je melden bij de Belastingdienst. Als je minder dan € 20.000,- aan opbrengsten teruglevert aan de energieleverancier, kun je je aanmelden voor de KOR. Als je hier gebruik van maakt hoef je geen btw-aangifte te doen voor je zonnepannelenactiviteit. Zie ook: zonnepanelen nul tarief.

Geen zzp’er of eenmanszaak

Leveren je zonnepanelen minder dan 15.000 Wattpiek dan hoef je in de meeste gevallen geen aangifte te doen en je niet te melden bij de Belastingdienst. Leveren je zonnepanelen meer dan 15.000 Wattpiek (denk aan tenminste zo’n 48 van de nieuwste panelen) dan moet je je melden bij de Belastingdienst en wordt bekeken of je aangifte moet doen. Lever je voor minder dan € 20.000,- aan opbrengsten terug aan de energieleverancier dan kun je wellicht gebruik maken van de KOR regeling en hoef je voortaan geen btw-aangifte te doen. Zit je boven de € 20.000 dan krijg je een btw-nummer en ga je aangifte doen door exact te berekenen hoeveel btw je moet betalen.

Heb je de zonnepanelen met 21% btw gekocht, dan is het slimmer om pas na 5 jaar de KOR aan te vragen. Doe je dat eerder, dan mag je de betaalde btw niet volledig terugvragen. Heb je de btw wel teruggevraagd en ga je daarna in de KOR, dan moet je deze btw gaan terugbetalen.

Forfait bedrag

.

Het gemakkelijkste doe je aangifte door gebruik te maken van het forfait bedrag, dit kan wanneer de zonnepanelen minder dan 15.000 Wattpiek leveren. In plaats van precies te berekenen hoeveel btw je moet afdragen, maak je gebruik van een vooraf vastgesteld bedrag. Er zijn twee tabellen, je kiest de tabel die past bij jouw situatie.

Wekken je zonnepanelen minder dan 15.000 Wattpiek op dan kun je op de site van de Belastingdienst aflezen hoeveel het forfait is dat jij moet opgeven aan de Belastingdienst. Er is een tabel voor:

 • niet geïntegreerde panelen (liggen los op een frame op je dak) gekocht met 0% of 21% btw en geïntegreerde panelen (zijn onderdeel van je huis) gekocht met 0%.
 • geïntegreerde panelen gekocht met 21% en geen bedrijf aan huis. In het forfait is het privégebruik, wat je in dit geval bij 1 d had moeten invullen al opgenomen. Heb je in het laatste geval een bedrijf aan huis dan moet je contact opnemen met de Belastingdienst.

Hoe boek je dit in Jortt?

Je geeft alleen het forfait op. Dit doe je in Jortt met een negatieve kostenboeking. Het forfait komt zo bij 5b in de btw-aangifte als te betalen btw. Je hoeft het forfait maar 1 keer per jaar op te geven. Ons advies is om dit standaard in december te doen.

Onze werkwijze is in overleg met de Belastingdienst uitgewerkt. Gebruik je Jortt voor je boekhouding dan heb je toestemming van de inspecteur gekregen om deze werkwijze te hanteren.

Maak een negatieve kostenboeking

Maak een negatieve kostenboeking:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Andere kosten.
 4. Voer als Omschrijving Forfait zonnepanelen in, zet bij Totaalbedrag incl. btw het forfait bedrag met een min (-) ervoor en vul hetzelfde bedrag in bij Totaal aan btw dus - forfait in.
 5. Vul de Datum in.
 6. Voeg de inkoopbon toe.
 7. Klik op Opslaan.
 8. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 9. Klik op Privé opname/storting.
Boeking 11
 • Opbrengsten
 • Kosten
 • Bedrijfsmiddelen
 • Balans
Categorie Omschrijving
Forfait zonnepanelen
Labels
Totaal incl btw
-160,00
Btw-soort
Totaal btw
-160,00
Negatieve kosten is eigenlijk geld wat je ontvangt. Bijvoorbeeld een creditfactuur van een leverancier.
Factuurdatum
Leverdatum is gelijk aan factuurdatum

Doe de Btw-aangifte

Ga via Jortt de btw-aangifte doen.

Betaling Belastingdienst boeken

Betaal je de btw-aangifte aan de Belastingdienst, dan bestaat het bedrag van de aangifte voor een deel uit btw met betrekking tot jouw reguliere activiteiten en voor een deel uit de btw over de zonnepanelenactiviteit. Het bedrag dat je aan de Belastingdienst hebt overgemaakt ga je daarom splitsen, de btw over je zonnepanelen is een privé betaling.

Als voorbeeld nemen we een betaald btw-bedrag van € 3.600 waarvan € 160 betrekking heeft op de zonnepanelenactiviteit, € 3.440 betaal je voor je reguliere activiteiten.

De Boekhoudbot boekt de btw automatisch op Balans | Betaalde of ontvangen btw. Als je het btw-bedrag invult in de Vindbalk, in ons voorbeeld € 3.600, dan toont Jortt de boeking die is gemaakt.

Klik op deze boeking en wijzig deze:

 1. Klik op de boeking die is gemaakt voor de betaalde btw.
 2. Klik op het potloodje.
 3. Pas het Totaal incl btw aan naar het btw-bedrag zonder de btw over de zonnepanelen activiteit, in ons voorbeeld € 3.440.
 4. Klik op Opslaan.

Je staat nu nog in de boeking die je zojuist hebt aangepast. We gaan nu de € 300 boeken:

 1. Scroll onder de boeking naar Koppelingen en klik op het blauwe bankrekeningnummer dat je hier ziet staan.
 2. Het paneel van de banktransactie opent zich. Bovenaan het paneel staat wat er is afgeschreven van je bankrekening, in ons geval € 3.600.
 3. Bij Koppelingen zie je dat je van dit bedrag al een deel hebt geboekt, in ons geval € 3.440.
 4. Scroll nu helemaal naar beneden en klik op Maak boeking.
 5. Klik op het tabblad Balans en selecteer bij Categorie Mijn privé opname/storting.
 6. Klik op Opslaan.

Exact berekenen

.

Wekken je zonnepanelen meer dan 15.000 Wattpiek op dan mag je geen gebruik maken van het forfait. Je moet precies gaan berekenen hoeveel de zonnepanelen hebben opgewekt en wat je terug geleverd hebt aan het stroomnetwerk. Neem contact op met de Belastingdienst wanneer je geïntegreerde panelen met 21% btw hebt gekocht.

Naast de opbrengsten moet je ook je privégebruik opgeven wanneer je zonnepanelen (zowel geïntegreerde als niet-geïntegreerde zonnepanelen) met 0% btw hebt gekocht of niet-geïntegreerde zonnepanelen met 21% btw gekocht. Privégebruik is de stroom die je gebruikt voor je privé huishouden. Ben je zzp-er of heb je een eenmanszaak? En gebruik je een deel van de zelf opgewekte stroom voor je belaste activiteiten? Dan hoef je over dat deel geen btw af te dragen.

Neem contact op met de Belastingdienst wanneer je geintegreerde panelen met 21% btw hebt gekocht.

Bekijk de rekenvoorbeelden op de site van de de Belastingdienst om je opbrengsten en de btw (nodig voor stap 1 en 2) en het privégebruik (nodig voor stap 3) te berekenen.

Hoe boek je dit in Jortt?

Maak een opbrengstenboeking

Maak een opbrengstenboeking voor de geleverde stroom (in dit geval gaan we uit van € 2000), dit is de totale vergoeding die je van je energiebedrijf krijgt:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie Diverse omzet of een zelfaangemaakte omzetcategorie.
 4. Voer zelf de Omschrijving, Totaalbedrag incl. btw in en zet het btw percentage op 21%.
 5. Vul de Datum in.
 6. Klik op Opslaan.
 7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 8. Klik op Privé opname/storting.

De opbrengsten en hierover verschuldigde btw staan nu bij categorie 1a in je btw-aangifte.

Boeking 20
 • Opbrengsten
 • Kosten
 • Bedrijfsmiddelen
 • Balans
Categorie Omschrijving
Btw zonnepanelen
Labels
Totaal incl btw
2000,00
Btw 21%
347,11
Btw 9%
0,00
Factuurdatum
Leverdatum is gelijk aan factuurdatum

Maak een negatieve opbrengstenboeking

Bij stap 1 heb je een opbrengstenboeking gemaakt. Deze opbrengsten verhogen je resultaat in Jortt. Voor de Belastingdienst is alleen het btw-bedrag van belang. Je gaat nu een negatieve opbrengstenboeking maken om je resultaat te corrigeren.

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie dezelfde categorie die je bij Stap 1 hebt gekozen.
 4. Voer zelf de Omschrijving in, vul bij Totaalbedrag incl. btw het bedrag in wat bij stap 1 als bedrag exclusief btw staat en zet hier een min (-) voor en zet de btw op 0.
 5. Vul de Datum in.
 6. Klik op Opslaan.
 7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 8. Klik op Privé opname/storting.
Boeking 20
 • Opbrengsten
 • Kosten
 • Bedrijfsmiddelen
 • Balans
Categorie Omschrijving
Btw zonnepanelen
Labels
Totaal incl btw
-1652,89
Btw 21%
0,00
Btw 9%
0,00
Factuurdatum
Leverdatum is gelijk aan factuurdatum

Privégebruik opgeven

Vul indien nodig je privégebruik in in je btw-aangifte bij 1d. Dit kan alleen in het 4e kwartaal. Heb je ook nog ander privégebruik, bijvoorbeeld voor je zakelijke auto, dan tel je de bedragen bij elkaar op.

Betaling Belastingdienst boeken

Betaal je de btw-aangifte aan de Belastingdienst, dan bestaat het bedrag van de aangifte voor een deel uit btw met betrekking tot jouw reguliere activiteiten en voor een deel uit de btw over de zonnepanelenactiviteit. Het bedrag dat je aan de Belastingdienst hebt overgemaakt ga je daarom splitsen, de btw over je zonnepanelen is een privé betaling.

Als voorbeeld nemen we een betaald btw-bedrag van € 4.000 waarvan € 347,11 betrekking heeft op de zonnepanelenactiviteit, € 3.652,89 betaal je voor je reguliere activiteiten.

De Boekhoudbot boekt de btw automatisch op Balans | Betaalde of ontvangen btw. Als je het btw-bedrag invult in de Vindbalk, in ons voorbeeld € 4.000, dan toont Jortt de boeking die is gemaakt.

Klik op deze boeking en wijzig deze:

 1. Klik op de boeking die is gemaakt voor de betaalde btw.
 2. Klik op het potloodje.
 3. Pas het Totaal incl btw aan naar het btw-bedrag zonder de btw over de zonnepanelen activiteit, in ons voorbeeld € 3.652,89.
 4. Klik op Opslaan.

Je staat nu nog in de boeking die je zojuist hebt aangepast. We gaan nu de € 347,11 boeken:

 1. Scroll onder de boeking naar Koppelingen en klik op het blauwe bankrekeningnummer dat je hier ziet staan.
 2. Het paneel van de banktransactie opent zich. Bovenaan het paneel staat wat er is afgeschreven van je bankrekening, in ons geval € 4.000.
 3. Bij Koppelingen zie je dat je van dit bedrag al een deel hebt geboekt, in ons geval € 3.652,89.
 4. Scroll nu helemaal naar beneden en klik op Maak boeking.
 5. Klik op het tabblad Balans en selecteer bij Categorie Mijn privé opname/storting.
 6. Klik op Opslaan.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.