Hoe boek je een betalingsverschil verkoop?

Het overkomt iedere ondernemer. Je klant betaalt de factuur die je hem hebt gestuurd. Maar er zit een klein verschil in het ontvangen bedrag. Hier leggen we je uit hoe je dit in boekhoudprogramma Jortt verwerkt.

Wat is een betalingsverschil?

Wanneer een klant een factuur betaalt maar te veel of te weinig aan je overmaakt dan is er een verschil tussen het factuurbedrag en het ontvangen bedrag: het betalingsverschil. Bij een groot verschil kun je je klant vragen het resterende bedrag te betalen of je betaalt je klant het te veel betaalde bedrag terug.

Is het betalingsverschil zo klein dat je er geen moeite in wil steken en je verwacht dat je klant dit ook niet zal doen? Dan moet je dit verschil in je administratie wegboeken.

Een betalingsverschil kan ook ontstaan door een valutawissel (koersverschil) of door een inhouding van een payment provider, zoals PayPal.

Voorbeeld wegboeken positief betalingsverschil

Stel je hebt je klant een factuur van € 100,- gestuurd + 21% btw = € 121,-. Je klant betaalt je € 122,-, een betalingsverschil van € 1,- te veel.

Je hebt nu meer omzet en dit betekent dat je ook meer omzetbelasting moet betalen. Van deze € 1,- betalingsverschil is € 0,83 omzet en € 0,17 btw. Wanneer je een factuur hebt verstuurd met verschillende btw-tarieven dan moet je het btw-bedrag naar rato bepalen. Dat lijkt best ingewikkeld, maar gelukkig werk je met Jortt.

Een positief betalingsverschil wegboeken in Jortt

Wanneer het factuurbedrag en een factuurnummer in een banktransactie niet overeenkomen, komt deze altijd bij Nog te doen in het hoofdmenu te staan.

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Boekingen bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op Inboeken bij de Afschrijving van het betalingsverschil.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie Betalingsverschillen.
 6. Klik op Opslaan.

Een negatief betalingsverschil wegboeken in Jortt

Maar wat als je voor dezelfde factuur € 1,- te weinig krijgt betaald?

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op 'Koppel betalingen aan betaalde facturen'.
 3. Kies de factuur.
 4. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
 5. Klik op Betalingsverschillen.
betalingsverschil boeken

Jortt verrekent automatisch de btw, want in dit geval hoef je over minder ontvangen geld ook geen btw te betalen.

Waarom is dit belangrijk?

Je moet je omzet kunnen verantwoorden. Betalingsverschillen geven een afwijking op je geboekte omzet en omzetbelasting waar je geen verantwoording voor hebt. Het gebeurt gewoon. Met betalingsverschillen geef je aan waar dit verschil vandaan komt. Daarnaast moet je boekhouding waterdicht zijn. Door gelijk in Jortt de verschillen te boeken, klopt je boekhouding altijd en hoef je achteraf nooit uit te zoeken waar de verschillen vandaan gekomen zijn. En dat scheelt je heel veel tijd en ergernis.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.