Hoe boek ik een factuur met emballage / statiegeld (Sligro, Makro, Hanos)?

Heb je een bedrijf in de horeca of werk je als cateraar? Dan heb je vaak bonnen met verschillende btw-tarieven én emballage. Emballage zijn kosten zonder btw die je ook nog eens op een later tijdstip terug krijgt, behalve over het deel dat is gebroken. Zo, dat zijn een heleboel factoren waar je rekening mee moet houden. Dus hoe verwerk je dit in boekhoudprogramma Jortt?

Verschillende btw-tarieven boeken

.

Geloof het of niet, maar het is echt veel eenvoudiger dan je verwacht. Btw-tarieven voor inkoop hoef je niet te splitsen. Sterker nog, ook al splits je de inkoop btw-tarieven wel, dan komen ze alsnog bij elkaar te staan in de btw-aangifte. In je btw aangifteformulier is er namelijk bij Voorbelasting (5b) maar 1 veld beschikbaar om alle btw terug te vragen.

De factuur boek je dus als 1 boeking. De Belastingdienst vraagt je wel een specificatie aan zo'n boeking toe te voegen. Oftewel, je moet de factuur aan de boeking toevoegen.

sligro factuur boeken emballage

Je neemt bij Totaal incl btw het totaal te betalen bedrag over. Deze is gelijk aan de banktransactie. Verder voer je bij Totaal btw het totaal (21% + 9%) van de btw in. Je kunt in dit veld zelf het totaalbedrag invullen. Zo eenvoudig is het.

Maak boeking aan
  • Opbrengsten
  • Kosten
  • Bedrijfsmiddelen
  • Balans
Categorie Omschrijving
Inkoop bij de Sligro
Labels

Totaal incl btw
795,25
Totaal btw
50,88

Factuurdatum
maart
Leverdatum is gelijk aan factuurdatum

Emballage boeken

.

En de emballage dan? Die zorgt ervoor dat je soms meer en soms minder betaalt. De emballage bevat geen btw en verrekent zichzelf op deze manier. En alles wat je breekt, is gelijk al als kosten geboekt. Daar hoef je zelf niets meer aan te doen.

Boeken per btw-tarief

.

Het is een oude(rwetse) gewoonte om een horeca factuur te splitsen per btw-tarief. In traditionele boekhoudprogramma's was dit nodig om achteraf btw-grootboeken te kunnen controleren. In Jortt is dit een waterdicht systeem en kunnen er geen fouten of verschillen in ontstaan. Om deze reden hoef je dus niet meer te splitsen per btw-tarief.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.