Hoe boek je Google Adwords, Twitter Ads en Meta Ads (Facebook, Instagram) facturen in Jortt

Dit artikel gaat op voor: 🟢 ZZP, eenmanszaak, vof, maatschap | 🟢 bv, nv, stichting, vereniging, genootschap
Automatisch geboekt door de Boekhoudbot: 🔴 Jortt Starter | 🟢 Jortt ZZP | 🟢 Jortt MKB | 🟢 Jortt Plus

Hoe boek ik een inkoopfactuur waar de BTW verlegd is?

Bijna iedere ondernemer heeft ze: facturen van Google Adwords, Twitter Ads en Meta Ads (Facebook of Instagram). Alle drie sturen ze enkel een betaalbewijs vanuit Ierland en berekenen ze geen btw of er staat 0% btw op de factuur. Hoe verwerk je dit in je boekhouding?

Als je googelt kom je op verschillende fora heftige discussies tegen. Van 'niets doen met de btw' tot en met 'de btw is verlegd' en ‘hier moet je aangifte van doen’. Maar hoe zit het nu?

Deze bedrijven verleggen de btw naar jou. Je krijgt namelijk alleen btw terug in het land waar de btw betaald is. Door de btw naar jou te verleggen ga jij in Nederland de btw betalen en krijg je hem ook weer terug in Nederland. In termen van de Belastingdienst is dit een ‘intracommunautaire verwerving’.

Wanneer op een factuur 'btw verlegd' staat, betekent dit dat de btw-verplichting wordt verlegd naar jou, de koper. Jij bent dus verantwoordelijk voor de afdracht van de btw. Op het btw-formulier wordt bij 4b/ 4b Leveringen/diensten uit landen binnen/ buiten de EU de btw opgeteld. Bij 5b Voorbelasting wordt de btw weer afgetrokken. Netto betaal je dus geen btw.

Intracommunautaire verwerving boeken in Jortt

.

Wow, dat klinkt ingewikkeld. Gelukkig werk je met Jortt. In Jortt geef je in gewone taal aan wat de situatie van de btw is. Google, Twitter en Meta zijn 'Leveranciers binnen de EU met btw verlegd'. Dit selecteer je dus bij de boeking.

Daarna geef je aan wat het btw-tarief zou zijn als je deze diensten bij een Nederlandse leverancier zou hebben gekocht. In dit geval dus 21%. Jortt berekent nu de btw bovenop het bedrag dat jij hebt betaald.

Google factuur boeken

Zelf een Google factuur boeken:

Bijvoorbeeld: Je hebt € 500 betaald voor Google Adwords.

  1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
  2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
  3. Klik op de Afschrijving van de betaling aan Google (heb je betaald via credit card, begin dan met een Nieuwe boeking).
  4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  5. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Verkoopkosten.
  6. Selecteer Leverancier binnen de EU met btw verlegd
  7. Je ziet dat Jortt de btw bij 21% aanpast.
  8. Klik op Opslaan.

Jortt verwekt deze boeking nu voor je boekhouding en de btw-aangifte.

De meeste kosten aan bijvoorbeeld Google, Twitter en Meta worden al door de Boekhoudbot herkend en voor je op de juiste manier (met btw verlegd) ingeboekt. Dit hoef je dus niet zelf te doen.

Ben je vrijgesteld van btw en ontvang je facturen van bedrijven uit het buitenland met 0 btw of 0% btw dan moet je de btw hiervoor apart opgeven bij de Belastingdienst. Zorg dus dat je facturen ontvangt met btw!

Goolge factuur op je winst-en-verliesrekening

.

Jortt toont je Google facturen als verkoopkosten op je winst-en-verliesrekening.

Google factuur (intracommunautaire verwerving) in je btw-aangifte

.

De boeking met Google Adwords kosten vind je nu terug in je btw-aangifte. Op het btw-formulier wordt bij 4b Leveringen/diensten uit landen binnen de EU de btw van € 105 opgeteld. Bij 5b Voorbelasting wordt de btw van € 105 weer afgetrokken. Netto betaal je dus geen btw.

Google factuur in de btw-aangifte

Google facturen in de jaaraangifte

Wanneer je aan het einde van het boekjaar de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting aangeeft, vraagt de Belastingdienst naar je Kosten en specifiek naar de Verkoopkosten. Je neemt deze kosten over uit het aangifte rapport dat Jortt voor je maakt.

Disclaimer: Dit voorbeeld is gebaseerd op een onderneming die btw-plichtig is in Nederland. Ben je niet btw-plichtig in Nederland dan kunnen andere verplichtingen gelden.

Waarom is dit belangrijk?

.

Okay, het is dus een extra handeling in je boekhouding en je schiet er zelf niets mee op. Dus waarom zou je het dan zo boeken? Heel simpel: het is een eis van de Belastingdienst. De overheid heeft deze informatie nodig om de omvang van de Nederlandse im- en export te bepalen voor de economische statistieken.

Eén klein voordeel: de volgende keer dat je op het 8 uur Journaal een im- en exportgrafiek voorbij ziet komen, weet je dat jij daaraan hebt meegewerkt.

Veel gebruikte leveranciers:

.

Zorg dat je btw-nummer bij je leverancier bekend is.

Google: Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

Twitter: Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

Meta (Facebook of Instagram): Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

shopify: Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

Vimeo: Leveranciers buiten de EU met btw verlegd

Hootsuite: Leveranciers buiten de EU met btw verlegd

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.