Hoe boek je Google Adwords, Twitter Ads, Facebook Ads en AliExpress facturen in Jortt

Dit artikel gaat op voor: 🟢 ZZP, eenmanszaak, vof, maatschap | 🟢 bv, nv, stichting, vereniging, genootschap
Automatisch geboekt door de Boekhoudbot: 🔴 Jortt Gratis | 🟢 Jortt ZZP | 🟢 Jortt MKB | 🟢 Jortt Plus

Bijna iedere ondernemer heeft ze: facturen van Google Adwords, Twitter Ads, Facebook Ads of AliExpress. Alle drie sturen ze enkel een betaalbewijs vanuit Ierland en berekenen ze geen btw. Dus hoe verwerk je dit in je boekhouding? Als je googlet kom je op verschillende fora heftige discussies tegen. Van 'niets doen met de btw' tot en met 'de btw is verlegd' en ‘hier moet je aangifte van doen’. Netto betaal je aan het einde van iedere discussie helemaal niets. Maar hoe zit het nu? .

De Belastingdienst zegt hierover:

Koopt u goederen of diensten uit een ander EU-land? Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. In Nederland moet u vervolgens voor deze aankoop btw betalen. We noemen dat een intracommunautaire verwerving. Bij diensten uit andere EU-landen staat op de factuur 'btw verlegd' / 'VAT reverse-charged'.

Intracommunautaire verwerving boeken in Jortt

Wow, dat klinkt ingewikkeld. Gelukkig werk je met Jortt. In Jortt geef je in gewone taal aan wat de situatie van de btw is. Google, Twitter en Facebook zijn 'Leveranciers binnen de EU met btw verlegd'. Dit selecteer je dus bij de boeking.

Daarna geef je aan wat het btw-tarief zou zijn als je deze diensten bij een Nederlandse leverancier zou hebben gekocht. In dit geval dus 21%. Jortt berekent nu de btw bovenop het bedrag dat jij hebt betaald.

Google factuur boeken

Zelf een Google factuur boeken:

Bijvoorbeeld: Je hebt € 500 betaald voor Google Adwords.

  1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
  2. Selecteer bij Boekingen bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
  3. Klik op Inboeken bij de Afschrijving van de betaling aan Google (heb je betaald via credit card, begin dan met een Nieuwe boeking).
  4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  5. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Verkoopkosten.
  6. Selecteer Leverancier binnen de EU met btw verlegd
  7. Klik op Bereken btw en dan 21%.
  8. Klik op Opslaan.

Jortt verwekt deze boeking nu voor je in je hele boekhouding en de btw-aangifte.

De meeste kosten aan bijvoorbeeld Google, Twitter en Facebook worden al door de Boekhoudbot herkend en voor je op de juiste manier (met btw verlegd) ingeboekt. Dit hoeft dit dus niet zelf te doen.

Waarom is dit belangrijk?

Okay, het is dus een extra handeling in je boekhouding en je schiet er zelf niets mee op. Dus waarom zou je het dan zo boeken? Heel simpel: het is een eis van de Belastingdienst. De overheid heeft deze informatie nodig om de omvang van de Nederlandse im- en export te bepalen voor de economische statistieken.

Eén klein voordeel: de volgende keer dat je op het 8 uur Journaal een im- en exportgrafiek voorbij ziet komen, kun jij trots zeggen dat jij daaraan hebt meegewerkt.

Boetes en bekeuringen in de Jortt rapportage

Goolge factuur op je winst-en-verliesrekening

Jortt toont je Google facturen als verkoopkosten op je winst-en-verliesrekening. Dit voor het volledige overzicht van al je zakelijke kosten. Behalve voor het overzicht voor jezelf, is dit ook de methode zoals de Belastingdienst hier naar kijkt.

Google factuur (intracommunautaire verwerving) in je btw-aangifte

De boeking met Google Adwords kosten vind je nu terug in je btw-aangifte. Op het btw-formulier wordt bij 4b Leveringen/diensten uit landen binnen de EU de btw van € 105 opgeteld. Bij 5b Voorbelasting wordt de btw van € 105 weer afgetrokken. Netto betaal je dus geen btw.

Google factuur in de btw-aangifte

Google facturen in de jaaraangifte

Wanneer je aan het einde van het boekjaar de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting aangeeft, vraagt de Belastingdienst naar je Kosten en specifiek naar de Verkoopkosten. Je neemt deze kosten over uit het aangifte rapport die Jortt voor je maakt.

Disclaimer: Dit voorbeeld is gebaseerd op een onderneming die btw-plichtig is in Nederland. Ben je niet btw-plichtig in Nederland dan kunnen andere verplichtingen gelden.

Veel gebruikte leveranciers:

Zorg dat je btw-nummer bij je leverancier bekend is.

Google: Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

Twitter: Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

Facebook: Leveranciers binnen de EU met btw verlegd

AliExpress: Leveranciers in Nederland met 21% btw

Vimeo: Leveranciers buiten de EU met btw verlegd

Hootsuite: Leveranciers buiten de EU met btw verlegd

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.