Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek ik een privéopname voor mijn bv?

Een privéopname uit je bv zijn geen kosten. Het is een verhoging van je privéschuld aan je onderneming. Dit wordt geboekt op rekening-courant. Een privéopname zie je niet terug op je winst- en verliesrekening. Een privéopname zie je wel terug in je balans, je kas en bank wordt minder en je rekening-courant wordt meer.

Om een privéopname te boeken ga je naar Boekingen en selecteer je de bankafschrijving met de privéopname. Kies 'Balans' en 'Rekening-courant'. Klik op Opslaan. Je hoeft geen bijlage aan deze boeking te koppelen.

Een privéopname is een toename van je schuld aan je bv. Het bezit (de vordering op de schuld) wordt dus hoger. Een privébetaling wordt daarom als positief bedrag geboekt. In je balans zie je dit terug in een vermeerdering van je rekening-courant en een vermindering van je kas en bank. Jortt doet dit automatisch voor je.

De Belastingdienst heeft een limiet op een rentevrije rekening-courant gesteld. Wanneer je boven deze limiet uitkomt ben je privérente verschuldigd aan je bv. Deze limiet is in 2016 € 17.500. Zie voor de uitleg de website van de Belastingdienst .

prive-storting boeken voor een bv

Privéaankoop met je zakelijke pas (bv)

Jortt adviseert zakelijk en privé zo veel mogelijk gescheiden te houden. Het is makkelijker eens per maand een grote overboeking van je zakelijke rekening naar je privérekening te maken, dan privéaankopen van je zakelijke rekening te boeken.

Een privéaankoop van je zakelijke rekening boek je als een balansboeking. Om een privéaankoop te boeken ga je naar Boekingen en selecteer je de bankafschrijving met de privéaankoop. Kies 'Balans' en 'Rekening-courant'.

Over een privéaankoop mag je geen btw aftrekken.

Klik op Opslaan.

Je hoeft geen bijlage aan deze boeking te koppelen.

prive-aankoop boeken voor bv

Hoe boek ik een privéstorting naar mijn bv?

Om een privéstorting te boeken ga je naar Boekingen in het hoofdmenu en selecteer je de bankafschrijving met de storting rekening-courant. Kies Balans en Rekening-courant.

Een storting rekening-courant is een aflossing van je schuld aan je bv. Het bezit (de vordering op de schuld) wordt dus lager. Een geldstorting wordt daarom als negatief bedrag geboekt. In je balans zie je dit terug in een vermindering van je rekening-courant en een vermeerdering van je kas/bank. Jortt doet dit automatisch voor je.

Klik op Opslaan. Je hoeft geen bijlage aan deze boeking te koppelen.

Rekening-courant storting boeken voor bv

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.