Hoe boek ik een retourzending / creditfactuur leverancier?

Je hebt goederen besteld en de leverancier kan niet leveren. Dat kan gebeuren. Je hebt al betaald en nu krijg je een creditfactuur van je leverancier. Hoe verwerk je dit?

Factuur nog niet verwerkt in je boekhouding

Wanneer je de aankoopfactuur nog niet in je boekhouding hebt verwerkt boek je zowel de bij- als afschrijving op Balans > Kruisposten.

 1. Klik bij de afschrijving op Inboeken
 2. Klik in de banktransactie op Inboeken en klik op Maak boeking
 3. Selecteer de tab Balans
 4. Selecteer de categorie Kruisposten
 5. Optioneel: voeg de factuur toe als bijlage
 6. Klik op Opslaan
 7. Herhaal bovenstaande stappen voor de bijschrijving

Hierdoor blijven de bij- en afschrijving buiten de btw aangifte en de winst- en verliesrekening. Je hoeft geen facturen aan deze boekingen te koppelen, maar het kan wel.

Factuur al verwerkt in je boekhouding

Wanneer je de aankoopfactuur al wél in je boekhouding hebt verwerkt, boek je de bijschrijving op dezelfde categorie als de afschrijving, maar dan met een negatief bedrag.

Dus als je iets hebt besteld en deze bon al hebt geboekt, bijvoorbeeld op Kosten > Kantoorkosten, dan boek je de creditfactuur ook op Kosten > Kantoorkosten.

 1. Klik bij de bijschrijving op Inboeken
 2. Klik in de banktransactie op Inboeken en klik op Maak boeking
 3. Selecteer de tab Kosten
 4. Selecteer de categorie die je hebt gebruikt voor de afschrijving
 5. Optioneel: voeg de creditfactuur toe
 6. Klik op Opslaan
retouren en creditfactuur boeken

Je hebt namelijk minder kosten gemaakt dan je in eerste instantie hebt aangegeven. Aan deze boekingen koppel je wel de facturen. Jortt verwerkt deze boeking voor je in de btw aangifte en de winst- en verliesrekening.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.