Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek ik huur met betaalde en teruggestorte borg

Wanneer je iets huurt voor je bedrijf, bijvoorbeeld een auto of een boor, betaal je vaak een borg. Maar hoe verwerk je dat in je boekhouding?

Als voorbeeld gebruiken we de huur van een boor. Deze kost € 50 per dag, inclusief btw en er zit € 100 borg op. Je betaalt dus bij het ophalen van de boor € 150.

Boeken van de kosten en de borg

Je boekt de banktransactie van € 150 als ‘Kosten’ > Kies de post die je bij deze kosten vindt passen. Dit kan huur zijn of bijvoorbeeld algemene kosten. (Let op, als het om de huur van een auto gaat, zijn dat reiskosten en geen autokosten.) Pas de btw aan bij ‘Totaal btw’ naar de btw op de huurbon. In dit voorbeeld gaat het om een bedrag van € 50 inclusief btw als huurprijs, daar zit dus € 8,68 btw in. Voeg je factuur toe en sla deze boeking op.

Boeken van borg in boekhouding

Boeken van de retour van de borg

De volgende dag breng je de boor terug. Je krijgt daardoor € 100 teruggestort op je bankrekening. Je boekt deze € 100 weer als ‘Kosten’ op dezelfde categorie als waar je de kosten van de vorige dag op hebt geboekt. Jortt geeft nu aan dat dit negatieve kosten zijn. Dat klopt. Je hebt namelijk minder kosten gemaakt dan je de dag daarvoor hebt opgegeven.

In de borg zit geen btw. Deze zet je dus op € 0. Je hoeft geen factuur aan deze boeking te koppelen, maar als je een bewijs hebt, mag je deze wel koppelen.

Sla de boeking op.

boeken van terugbetaling borg in boekhouding

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.