Boekhoudprogramma Jortt

Hoe verwerk ik een lening in mijn boekhouding?

Een ontvangen lening verwerken in je boekhouding – is dat niet heel moeilijk? Welnee. Tenminste, niet als je dit met behulp van Jortt doet.

Het is daarbij belangrijk om onderscheid te maken tussen drie verschillende scenario’s. Bij het eerste scenario had je al een lening vóór je met Jortt begon, terwijl je in de tweede situatie een lening ontvangt tijdens het gebruik van Jortt. In een derde geval maak je het bedrag van de lening direct over naar een leverancier. Wat de situatie ook is: het slimme boekhoudprogramma heeft de oplossing.

Hoe verwerk ik een eerder ontvangen lening in mijn boekhouding?

Het verwerken van een lening in je administratie begint, ongeacht de situatie, op dezelfde manier. Ga hiervoor als eerst naar Geldzaken in het hoofdmenu en kies hier voor 'Leningen'. Druk vervolgens op 'Ontvangen lening toevoegen' en geef hier aan of het om een aflossing op korte termijn (minder dan een jaar) of lange termijn (langer dan een jaar) gaat.

Heb je een lening afgesloten vóór je begon met Jortt? Ga dan, nadat je de lening hebt toegevoegd, naar Boekingen en kies voor Nieuwe boeking. Kies hier voor 'Balans' en selecteer de lening als categorie. Geef de periode vóór je met je online boekhouding begon aan het bij het betreffende vak. Voer vervolgens het bedrag van de lening in en koppel géén betaalmethode. Heb je de boeking geaccordeerd? Dan vind je deze terug onder 'Leningen'.

Hoe werkt het wanneer ik een lening heb aangevraagd tijdens het gebruik van Jortt?

Heb je een lening ontvangen tijdens het gebruik van Jortt? Lees dan eerst de bankmutaties in aan de hand van het zogenaamde MT940-bestand – te downloaden vanaf de website van je bank. Ga vervolgens naar Boekingen en kies voor 'Inboeken'. Kies hier wederom de lening als categorie en sla deze op. Is de lening direct betaald aan de leverancier – wat bijvoorbeeld het geval is bij het aanschaffen van een nieuwe auto? Kies dan voor Nieuwe boeking en boek de factuur in kwestie. Wijzig vervolgens de betaalmethode en kies voor 'Nieuwe betaling'. Hier koppel je de lening aan de boeking.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.