Hoe boek ik met een Aandelenrekening?

Beleg je zakelijk in aandelenfondsen, dan heb je een aandelenrekening bij een bank of een bedrijf als Robeco, DeGiro, Evi en Binck. Je aandelenrekening bestaat uit een gedeelte geld en de waarde van je aandelenportefeuille.

Je voegt deze aandelenrekening aan Jortt toe bij Geldzaken en geeft de totale waarde van je geld en aandelen op als beginsaldo (dus de som van de aandelen portefeuille en het eventuele spaardeel). Daarbij kies je hoe je je aandelen wil waarderen: of je gaat voor de aankoopwaarde of de werkelijke waarde. Wat je ook kiest je moet het konsekwent op deze manier in je administratie blijven doen.

Gedurende het jaar vinden er transacties op je aandelenrekening plaats. Kies je voor het waarderen van je aandelen op de aankoopwaarde dan hoef je deze veranderingen niet in Jortt te boeken. Kies je voor de werkelijke waarde dan boek je deze verandering een keer per jaar aan het eind van het jaar.

Toevoegen aandelenrekening

.
 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Klik bij Kas en bank op Toevoegen en kies Aandelenrekening.
 3. Geef het rekeningnummer op en de omschrijving.
 4. Klik op Opslaan.

Vanaf nu zie je jouw aandelenrekening terug bij Geldzaken.

Staat er al geld op je rekening dan kun je hiervoor een beginbalans boeking maken.

 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Kies Wijzig beginbalans en vul hier het bedrag in dat al op je rekening stond en geef het jaar in. Begin je in 2019 met Jortt, dan vul je hier 2019 in.

Correctieboeking waarde aandelenrekening

.

Heb je gekozen voor waardering naar de werkelijke waarde dan maak je een keer per jaar een correctieboeking:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Rente en bankkosten.
 4. Voer zelf de Omschrijving, Datum, Totaalbedrag in. Vul een negatief getal in wanneer je aandelen meer waard zijn geworden en een positief getal wanneer je aandelen minder waard zijn geworden.
 5. Klik op Opslaan.
 6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
 7. Klik op de Aandelenrekening.

Je ziet nu bij Geldzaken de nieuwe waarde van je aandelenrekening staan.

Geld overmaken naar je aandelenrekening

.

Maak je van je Zakelijke rekening geld over naar je aandelenrekening dan boek je de afschrijving met een Balansboeking op je aandelenrekening.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.