Hoe boek ik mijn eigen 'loon' bij een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak, maatschap, cv en vof wordt er geen onderscheid gemaakt tussen je privé geld en zakelijk geld. Je winst is volledig van jou en kan je zien als je loon of salaris, hierover betaal je de inkomstenbelasting. Je eigen loon of salaris en je inkomstenbelasting mag je dus niet aftrekken als kosten. De Belastingdienst spreekt dus ook niet over loon of salaris, maar over winst.

Het is vaak handig je winst over de maanden te verspreiden en uit te keren als een periodiek bedrag. Zo ben je je meer bewust van je uitgaven en het voorkomt dat je te makkelijk je privé dingen vanaf de zakelijke rekening betaalt. Het maandelijks overmaken van je salaris is ook overzichtelijk voor de boekhouding. Op deze manier is het duidelijk wat je zakelijk uitgeeft en waaraan.

Houd het boekhouden makkelijk

.

De beste manier om je winst over te maken naar privé is door het volledige bedrag van je 'nettoloon' samen met je (voorlopige) inkomstenbelasting maandelijks naar een privérekening over te maken. Heb je nog geen voorlopige aanslag inkomstenbelasting ontvangen, maak dan je 'nettoloon' x 1,4 over.

Voorbeeld: Je geeft jezelf een nettoloon van € 3.000,- per maand. Van de Belastingdienst heb je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting gekregen van € 1.200,- per maand. Je 'brutoloon' is dus € 4.200,-. Heb je nog geen voorlopige aanslag inkomstenbelasting gekregen, zet dan de 'extra 40%' (€ 1.200,-) op een privé spaarrekening als reservering voor de Belastingdienst.

Ook de premie voor je zorgverzekering een privébetaling is en niet als zakelijke kosten geboekt mag worden. Deze moet je dus ook van je privérekening betalen.

Deze boeking verwerken

.

Je boekt maandelijks € 4.200,- van je zakelijke rekening naar je privérekening. Van je privérekening betaal je de € 1.200,- inkomstenbelasting aan de Belastingdienst of je zet deze op een spaarrekening. Deze overschrijving boek je in Jortt als Balans en Privé opname / storting.

  1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
  2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
  3. Klik op de Afschrijving van de uitbetaling aan jezelf.
  4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  5. Kies als boeking soort Balans en als categorie Mijn privé opname / storting.
  6. Klik op Opslaan.
Maak boeking aan
  • Opbrengsten
  • Kosten
  • Bedrijfsmiddelen
  • Balans
Categorie Omschrijving
Rob Houtt salaris
Totaalbedrag
-4.200,00
Boekdatum

Aanslag inkomstenbelasting

Krijg je achteraf een aanslag inkomstenbelasting? Dan boek je deze ook als 'Balans' en 'Mijn Privé opname/ storting'

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.