Hoe boek ik een motor van de zaak?

Heb je een motor van de zaak? Dan mogen alle motorkosten als zakelijke kosten worden geboekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstof, onderhoud, verzekering en dergelijke. De btw op deze kosten mag je terugvragen aan de Belastingdienst, voor zover je de motor gebruikt voor omzet waar je btw over afdraagt. Maak je ook privé gebruik van de motor, dan zijn er twee soorten bijtelling die je allebei moet betalen.

  1. een bijtelling voor de btw privégebruik: je moet de btw die je voor je privé kilometers hebt afgetrokken, terugbetalen aan de Belastingdienst.
  2. een bijtelling op je inkomen: je gaat inkomstenbelasting (of loonbelasting) betalen voor de privé gereden kilometers. Zo wordt het voordeel dat je privé hebt, verrekend. Je hoeft immers geen motor aan te schaffen, geen kosten te betalen en krijgt (een deel van) de btw terug.

Stel in dat je een motor van de zaak hebt

.

Wanneer je een motor zakelijk hebt aangeschaft, dan geef je dit in Jortt aan zodat er een aantal instellingen wordt aangepast:

  1. Klik op Instellingen.
  2. Selecteer Bedrijfsgegevens de juiste rekening.
  3. Vink ja bij Ik heb een auto van de zaak.

Hoe boek je de aanschaf van een motor van de zaak?

.

De aanschaf van een motor is identiek aan die van een auto en kan op verschillende financiële manieren gebeuren. Verwerk dit in Jortt op de manier die bij jou van toepassing is: Hoe boek ik de aanschaf van een auto.

Bijtelling btw privégebruik van de zakelijke motor opgeven.

.

Heb je een zakelijke motor dan mogen alle motorkosten als zakelijke kosten geboekt worden. Gebruik je de motor van de zaak ook privé? Dan moet er aan het eind van het jaar in de laatste btw-aangifte (Jortt herinnert je hieraan), over het privégebruik een bedrag aan btw en kosten terugbetaald worden.

Je hebt immers ten onrechte ook de btw en kosten afgetrokken over de kilometers die je privé hebt gereden. Het btw privé gebruik voor een motor wordt als volgt berekend:

totaal aantal kilometers dat je privé hebt gereden delen door het totaal aantal gereden kilometers X de kosten (kosten + de afschrijving in dat jaar) van de motor.

Hierbij telt woon-werkverkeer als privé kilometers. Je moet het aantal gereden kilometers kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Heb je naast een motor ook een auto op de zaak? Maak dan een extra categorie aan onder auto- en transportkosten voor de motor.

Het bedrag wat je hebt berekend vul je in bij Btw-aangifte op het Btw paneel in Jortt bij 1d Privégebruik:

  1. Ga naar Btw-aangifte links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Wijzig.
  3. Vul bij Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend € 0 in.
  4. Vul bij Omzetbelasting de btw in die je moet terugbetalen.

Jortt maakt nu automatisch een kostenboeking aan op Auto- en transportkosten en een balansboeking op te Betalen/ontvangen btw.

Bijtelling opgeven voor de Inkomstenbelasting.

.

Naast de bijtelling btw privégebruik heb je ook een stukje bijtelling op je inkomen. Deze Bijtelling is verplicht wanneer je de motor ook privé gebruikt. Voor de inkomstenbelasting telt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers. We raden je aan om een kilometeradministratie bij te houden.

Deze bijtelling is een verrekening van het privégebruik met de motorkosten van de zaak. Je hebt alle kosten van je motor als zakelijke kosten geboekt, terwijl je privé ook gebruik maakt van de motor. Door de bijtelling wordt het privé voordeel verrekend. Deze verrekening gebeurt in je aangifte inkomstenbelasting.

De bijtelling voor een motor wordt berekend op basis van de werkelijke kosten voor je motor:

deel het totaal aantal kilometers dat je prive hebt gereden delen door het totaal aantal gereden kilometers X de kosten van de motor (kosten + de afschrijving in dat jaar).

Hierbij telt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

.

De aanschaf van een motor mag meegenomen worden in de KIA.

Willekeurig afschrijven

.

Je mag een motor willekeurig afschrijven. Lees alles over afschrijven.

Motor van de zaak en deels vrijgestelde omzet

Is jouw omzet deels vrijgesteld van btw, dan mag je niet alle btw die in de aanschafprijs van de motor zit terugvragen. Je maakt van tevoren een schatting van het percentage belaste omzet. Dit percentage gebruik je ook om te berekenen hoeveel btw je terug vraagt bij de aanschaf.

omdat je van tevoren niet precies weet wat de verhouding tussen belaste en vrijgestelde omzet is, moet je dit voor 5 jaar bijhouden. Per jaar vergelijk je het werkelijke percentage van belaste omzet met het percentage wat je aan btw hebt teruggevraagd. Zit hier een verschil tussen, dan maak je hier een correctieboeking voor. Hier vind je een rekenvoorbeeld van de Belastingdienst.

In het artikel over Bedrijfsmiddelen leggen we je uit hoe je dit boekt in Jortt.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.