Hoe boek ik een motor van de zaak?

Stel in dat je een motor van de zaak hebt

.

Wanneer je een motor zakelijk hebt aangeschaft, dan geef je dit in Jortt aan zodat er een aantal instellingen wordt aangepast:

  1. Klik op Instellingen.
  2. Selecteer Bedrijfsgegevens de juiste rekening.
  3. Vink ja bij Ik heb een auto van de zaak.

Hoe boek je de aanschaf van een motor van de zaak?

.

De aanschaf van een motor is identiek aan die van een auto en kan op verschillende financiële manieren gebeuren. Verwerk dit in Jortt op de manier die bij jou van toepassing is: Hoe boek ik de aanschaf van een auto.

Btw privégebruik van de zakelijke motor opgeven.

.

Heb je een zakelijke motor dan mogen alle motorkosten als zakelijke kosten geboekt worden. Gebruik je de motor van de zaak ook privé? Dan moet er aan het eind van het jaar in de laatste btw-aangifte (Jortt herinnert je hieraan), over het privégebruik een bedrag aan btw en kosten terugbetaald worden.

Je hebt immers ten onrechte ook de btw en kosten afgetrokken over de kilometers die je privé hebt gereden. Het btw privé gebruik voor een motor wordt als volgt berekend:

totaal aantal kilometers dat je privé hebt gereden delen door het totaal aantal gereden kilometers X de kosten (kosten + de afschrijving) van de motor.

Hierbij telt woon-werkverkeer als privé kilometers. Wij raden je aan om een kilometeradministratie bij te houden.

Het bedrag wat je hebt berekend vul je in bij Btw-aangifte op het Btw paneel in Jortt bij 1d Privégebruik.

Bijtelling opgeven voor de Inkomstenbelasting.

.

Naast het btw privégebruik heb je ook een stukje bijtelling. Bijtelling is een verrekening van het privégebruik met de motor kosten van de zaak: je mag niet alle motor kosten zakelijk nemen omdat je de motor ook privé gebruikt hebt. Je moet hiervoor extra belasting betalen.

De bijtelling voor een motor wordt berekend op basis van de werkelijke kosten voor je motor:

totaal aantal kilometers dat je prive hebt gereden delen door het totaal aantal gereden kilometers X de kosten van de motor (kosten + de afschrijving in dat jaar).

Hierbij telt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers. Wij raden je aan om een kilometeradministratie bij te houden.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.