Boekhouden met Jortt

Hoe boek je op de juiste categorie?

Er zijn veel categorieën waar je op kunt boeken. Maar hoe kies je de juiste? Zijn de kosten van je telefoon 'Kantoorkosten', 'Verkoopkosten' of 'Algemene kosten'?

Eisen van de Belastingdienst

De Belastingdienst stelt weinig eisen aan de indeling van de categorieën. Zij verwachten alleen dat je “een deugdelijke administratie voert op een manier die controlerende belastingmensen snel inzicht kan geven”, maar specificeren dit niet.

Veel administratiekantoren werken met eindeloze lijsten met kostenplaatsen of grootboeken. Bij voorkeur nog schermend met het Referentie Grootboek Schema (RGS) of het Standard Business Reporting Programma (SBR). Een voorbeeld van één van de meer dan 2.300 RGS grootboeken is:
Naam: WBedVkkOvr Nummer: 4203220: Omschrijving: Overige Verkoopkosten

Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Dit schema heb jij niet nodig.

Categorieën bepalen

Je mag alle kosten 'Algemene kosten' noemen en alle inkomsten 'Omzet'. Toch kan het handig zijn kosten in te delen. Het geeft jezelf meer inzicht waar de kosten vandaan komen.

De categorieën die je gebruikt mag je dus zelf indelen. Jortt adviseert om het zo simpel mogelijk te houden. Het gaat erom dat jij begrijpt waar je iets boekt. Hoe meer categorieën je gebruikt, hoe ingewikkelder de administratie wordt.

Hoe zit dat dan met de digitale aangiften?

De Belastingdienst en de KvK zijn steeds meer aan het standaardiseren. Het SBR is daar een goed voorbeeld van. De Belastingdienst en de KvK verwachten dus dat de jaarrapportage wel in het SBR-formaat wordt aangeleverd. Dus wat nu?

Achter de schermen koppelen wij jouw kosten aan de formele grootboeken volgens het SBR. Dit doet Jortt op de hoofdrubrieken. Zo hoef jij je niet te verdiepen in het SBR, blijft je administratie eenvoudig en overzichtelijk en voldoe je aan alle wettelijke eisen van de Belastingdienst en de KvK.

Op de juiste categorie boeken

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.