Zakelijke en privépinpas verwisseld? Zo los je het op.

Het gebeurt iedere ondernemer weleens. Je staat in een winkel en betaalt per ongeluk een privéaankoop met de verkeerde (je zakelijke) pinpas. De betaling komt dan naar boven in je boekhouding. Hoe los je dit op?

Privéaankoop met zakelijke pinpas (of creditcard)

Een privéaankoop, betaald met je zakelijke rekening, is niets anders dan een privéopname van je zakelijke rekening. Je boekt de afschrijving dus als een privéopname.

  1. Klik bij Nog te doen op de afschrijving voor de privéaankoop met je zakelijke rekening.
  2. Klik Inboeken en Maak boeking.
  3. Kies Balans en kies Privéopname / storting.
  4. Sla de boeking op.

Heb je een bv, kies dan Rekening-courant.

Voor een privéaankoop hoef je geen bon toe te voegen en je mag de btw niet aftrekken.

Privéaankoop boeken met zakelijke pinpas

Zakelijke aankoop met privégeld (bijvoorbeeld: contant, pinpas, creditcard, PayPal, OV-kaart)

Andersom kan natuurlijk ook. Met je privégeld koop je iets voor je bedrijf. Deze betaling komt niet naar voren in je zakelijke bankafschriften.

  1. Klik Nieuwe boeking.
  2. Boek de kosten zoals een normale boeking. Voor een zakelijke aankoop voeg je wel de bon toe en geef je wel de btw op.
  3. Sla de boeking op.
  4. Kies Inboeken.
  5. Selecteer de betaalmethode Privéopname / storting (heb je een bv, kies dan Rekening-courant).
Privéaankoop boeken met creditcard

Geld terugstorten van of naar je privérekening

Veel ondernemers corrigeren de fout van de verkeerde pinpas door binnen een paar dagen een gelijk bedrag van of naar de privérekening te storten. Deze afschrijving boek je dan als Balans en Privéopname / storting (heb je een bv, kies dan Rekening-courant). Dit hoeft niet direct, Jortt houdt namelijk netjes de privéopnamen en stortingen voor je bij.

Overzicht van je privéopnamen en stortingen

Onder Geldzaken staat het blok Privéopname en Rekening-courant. Hier staat het saldo van de privéopnamen en stortingen of je rekening-courant verhouding. Hier kun je eventueel ook meerdere personen toevoegen, zodat je per persoon kunt bijhouden wat de de opnamen en stortingen zijn geweest. Je kunt hier doorklikken naar de achterliggende boeking, zodat je begrijpt waar de totalen vandaan komen.

Privéaankopen overzicht

Deze informatie heb je overigens ook nodig bij de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.