Hoe boek ik subsidies

Ook een subsidie verwerk je eenvoudig in je boekhouding met Jortt. Op een subsidie zit geen btw; je hebt er immers geen werk voor verricht.

Afhankelijk van waar je de subsidie voor hebt gekregen, wordt die in Jortt geboekt. Een subsidie krijg je voor een project of als tegemoetkoming voor kosten die je hebt gemaakt of gaat maken.

Subsidie als tegemoetkoming van kosten

.

Hoewel een ontvangen subsidie geld is wat je krijgt, boek je deze met een kosten boeking op dezelfde categorie als waar je ook de kosten op hebt geboekt.

Krijg je bijvoorbeeld een loonkosten subsidie voor werknemers met een arbeidsbeperking dan boek je die op Ontvangen uitkeringen en subsidies, een sub categorie die onder Personeelskosten valt. Omdat de subsidie een positief bedrag is, maakt Jortt een negatieve kosten boeking waardoor de totale kosten op de categorie Personeelskosten minder worden.

Stel je hebt € 2000,- uitgegeven aan kosten en krijgt € 750,- aan subsidie. Door de subsidie heb je nu maar € 2000,- - € 750,- = € 1250,- aan kosten.

Soms wordt een subsidie rechtstreeks aan de werknemer betaald of verrekend via de loonheffing (zoals bijvoorbeeld een WBSO subsidie). Deze subsidies verwerk je niet in je boekhouding.

Project subsidie

.

Krijg je subsidie om een project uit te voeren, dan ga je een projectadministratie bijhouden. Je boekt de subsidie als opbrengsten en gaat de kosten op het specifieke project boeken.

Aparte opbrengst categorie aanmaken:

 1. Klik rechtsboven op Instellingen.
 2. Klik op Categoorieën.
 3. Kies Opbrengsten.
 4. Klik op de categorie Omzet en kies Toevoegen.
 5. Geef als naam op Subsidie naam.
 6. Klik op Opslaan.

Boeken van de subsidie:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op bij de Bijschrijving van de betaling van de subsidieverstrekker.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Bijschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie Subsidie die je net hebt aangemaakt.
 6. Op subsidies zit over het algemeen geen btw.
 7. Klik op Opslaan.

Valt de looptijd van het project niet volledig in het jaar waarin je de subsidie hebt ontvangen? Verdeel het ontvangen bedrag dan over meerdere jaren. Dit doe je door de levertijd aan te passen of door van de ontvangst twee losse boekingen te maken.

Aparte kosten categorie aanmaken

Voor de kosten die betrekking hebben op dit project maak je een aparte kostencategorie aan:

 1. Klik rechtsboven op Instellingen.
 2. Klik op Categoorieën.
 3. Kies Kosten.
 4. Klik op de categorie Andere kosten en kies Toevoegen.
 5. Geef als naam op Kosten subsidie naam.
 6. Klik op Opslaan.

Ben je zzp’er en bestaan de kosten uit je gemaakte uren dan kun je die niet als kosten boeken. We adviseren je om bij Uren en projecten een intern project aan te maken en hier de uren te registreren die je hebt gewerkt. Maak je geld over naar jezelf op basis van de gemaakte uren, dan boek je dit als Balans - Mijn privé opname / storting.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.