Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek je verschillende btw-tarieven?

Het kan voorkomen dat een factuur is opgebouwd uit verschillende btw-tarieven. Bijvoorbeeld bij een telefoonrekening waar naast de kosten voor bellen (21%) ook een verzekering voor verlies en schade wordt gefactureerd (0%). Of op een factuur waar naast materialen (21% op isolatiemateriaal) ook arbeid (6% arbeid voor isoleren) staat.

De Belastingdienst eist dat er twee bedragen worden opgenomen in de boekhouding:

- het totaalbedrag van de factuur inclusief btw
- het bedrag van de btw

Je kan het totaalbedrag van de btw dus overnemen in het vak 'Totaal btw'. Ook wanneer deze bestaat uit een combinatie van verschillende btw-tarieven. Er hoeft dus geen een aparte boeking of boekingsregel per btw-tarief gemaakt te worden. Btw-tarieven voor inkoop hoef je niet te splitsen. Sterker nog, ook al splits je de inkoop btw-tarieven wel, dan komen ze alsnog bij elkaar te staan in de btw-aangifte .

Vereenvoudigde administratie van ontvangen facturen

De Belastingdienst noemt dit: vereenvoudigde administratie van ontvangen facturen. De Belastingdienst verwacht wel dat je de bijbehorende factuur kan tonen. Deze kan je dus eenvoudig opslaan in Jortt, of je kan het boekingsnummer van Jortt op de factuur schrijven.

Meerdere btw tarieven boeken

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.