Voorraad boeken in boekhoudprogramma

Voorraad is best een vreemde eend in de bijt in het boekhouden. Voorraad betaal je namelijk op het moment dat je deze bestelt bij je leverancier, maar het worden pas kosten op het moment dat je de voorraad verkoopt.

Om te voorkomen dat je per verkoop twee extra boekingen moet maken om je voorraad bij te houden, verwerk je in boekhoudprogramma Jortt alleen de veranderingen per jaar.

Inkoop van je voorraad boek je in Jortt dan ook als Inkoop en daarmee verreken je gelijk de btw in je btw aangifte.

Waardering van voorraden

Voorraden hebben invloed op de winst van je bedrijf. Hoe minder voorraad, hoe meer kosten je hebt en dus betaal je minder inkomsten- of winstbelasting. Het is dus voordelig voor jou om de voorraad zo laag mogelijk te waarderen. Daarnaast kijken externe financiers altijd met een scheef oog naar je voorraad. Een hoge voorraad is 'dood geld' met een groot risico en wordt dus vaak als negatief gezien. Om deze reden heeft de Belastingdienst regels opgesteld over hoe je de voorraad moet waarderen.

Aan het einde van elk boekjaar bepaal je de waarde van de voorraden die op dat moment in je onderneming aanwezig zijn. De voorraad moet je waarderen tegen de inkoopprijs (dus niet tegen de verkoopprijs).

Voor incourante (moeilijk verhandelbare) goederen, zoals kleren en schoenen die uit de mode zijn of verouderde elektronica, mag je een lagere waarde dan de inkoopprijs nemen. In dat geval neem je de incourante waarde als waarde voor je voorraad. Deze waarde bepaal je zelf (naar eer en geweten).

Voorraad verrekenen in boekhoudprogramma

Aan het einde van het jaar corrigeer je de voorraad die je hebt met de kosten die je al hebt geboekt. Daarvoor maak je twee Nieuwe boekingen:

Boeking 1:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking.
 3. Kies als boeking soort Balans en als categorie Voorraden.
 4. Voer zelf de Omschrijving 'Voorraad einde jaar', Datum december en het Bedrag: de waarde van de voorraad in.
 5. Voeg optioneel de telstaat bij.
 6. Klik op Opslaan.
voorraad boeken

Boeking 2:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Inkoop.
 4. Voer zelf de Omschrijving 'Correctie voorraad einde jaar', Datum december en het Bedrag: - (negatief) de waarde van de voorraad in.
 5. Klik op Opslaan.
 6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
 7. Klik op Bovenstaande Boeking 1.
voorraden boeken

Door deze twee voorraadboekingen wordt de voorraad op je balans gezet en worden je kosten minder.

Correctie voorraad in je boekhouding

Heb je na het eerste jaar, in een volgend jaar een andere waarde van je voorraad? Dan boek je net als hierboven (Voorraad verrekenen). Je voert als bedrag in de boeking het verschil in ten opzichte van het voorgaande jaar.

Beginbalans voorraad boeken

Had je al een voorraad voordat je met Jortt begon met boekhouden? Maak dan een beginbalans boeking.

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking.
 3. Kies als boeking soort Balans en als categorie Voorraden.
 4. Voer zelf de Omschrijving 'Beginvoorraad', Datum december en het Bedrag: de waarde van de voorraad in.
 5. Voeg optioneel de telstaat bij.
 6. Klik op Opslaan.
 7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
 8. Klik op Overige reserve.

IJzeren voorraad

Veel bedrijven hebben aan het einde van het jaar een 'ijzeren voorraad' of in ieder geval een stabiele voorraad. In dat geval hoef je de voorraad, nadat deze eenmalig is geboekt niet meer in Jortt te veranderen. Pas wanneer deze significant anders is, pas je deze weer aan.

Voorraad eigen gebruik/daggebruik voor salons boeken

Heb je een beauty- of kapsalon? De open flacons of andere spullen die je gebruikt voor je klanten hoef je niet bij je voorraad te boeken. De verkoopwaarde van een open flacon is nihil.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.