Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek je voorzieningen?

Wat zijn voorzieningen?

Voorzieningen zijn toekomstige kosten die je nu alvast boekt en daarmee de belastbare winst drukt. Door een voorziening op te voeren, betaal je nu dus minder belasting.

Op een voorziening worden, meestal periodiek, bedragen gestort met als doel het saldo op een toekomstig moment te gebruiken. Een voorbeeld van een voorziening is het groot onderhoud van gebouwen of de opbouw van je pensioen. Een voorziening mag alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor zij oorspronkelijk werd gevormd. Kan dit doel niet (meer) worden bereikt dan moet het saldo alsnog ten gunste van de belastbare winst worden gebracht.

3 soorten voorzieningen

Garantievoorziening: voorzieningen voor garantieverplichtingen voortkomend uit verstrekte garanties bij geleverde producten of verrichte diensten.

Stamrecht-, Lijfrente-, en Pensioenvoorziening: hieronder maak je alle voorzieningen aan met betrekking tot stamrecht, lijfrente en je pensioen.

Overige voorziening: alle overige voorzieningen, zoals groot onderhoud.

Een voorziening aanmaken in je boekhouding.

Voorzieningen maak je aan bij ‘Geldzaken’, ga naar de tab 'Leningen en Voorzieningen'.

Kies hier 'Voeg een voorziening toe' en geef een omschrijving en selecteer het type voorziening.

Een beginbalans saldo boeken voor je voorzieningen

Had je al een voorziening voordat je met Jortt begon? Dan maak je een beginbalans boeking.

Kies 'Nieuwe boeking', kies 'Balans' en kies als categorie de voorziening. Geef als omschrijving 'Beginsaldo' en als datum de maand voordat je met Jortt bent begonnen, bijvoorbeeld december 2016. Geef het saldo op en sla de boeking op. Je voegt voor een beginbalans boeking geen betaling toe.

Je voorziening staat nu bij ‘Geldzaken’ en op de juiste plek op de balans.

Een voorziening boeken in je boekhouding

Maak een 'Nieuwe boeking' en kies de categorie waar je op wilt gaan boeken. Bijvoorbeeld 'Huisvestingskosten' voor een voorziening voor groot onderhoud. Geef als omschrijving aan 'Voorziening', kies de periode en geef het bedrag op. Je voert geen btw op.

Kies bij 'Voeg een betaling toe' de voorziening die je hebt aangemaakt.

Je geboekte voorziening gaat nu van je winst af en staat bij voorzieningen op de balans.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.