Boekhoudprogramma Jortt

Nieuwe categorieën (grootboeken) aanmaken

In Jortt kan je zelf categorieën toevoegen. We raden je aan hier voorzichtig mee te zijn. Zoals je al hebt gemerkt, werkt Jortt niet met traditionele grootboeken, maar met categorieën. Dit heeft een reden. Grootboeken stammen uit 1495. Toen heeft een monnik bedacht dat het handig is om alle regels uit het dagrapport (journaalposten) te groeperen en deze per groep bij elkaar in één groot boek te schrijven. Het grootboek. Dat was toen wel handig, want je kon zo relatief snel bekijken hoeveel kosten je voor één groep had gemaakt. Je hoeft daarvoor alleen maar het juiste grootboek uit de kast te pakken.

Nu een ruime 500 jaar verder, zit de wereld anders in elkaar. De ganzenveer is vervangen door een zelflerende computer. Journaalposten door je realtime bunq-bankkoppeling. Met enkele klikken klik je in Jortt door naar iedere categorie, betaling, klant etc. Inzicht in kosten, per maand, kwartaal of jaar heb je met slechts één muisklik. Journaalposten en grootboeken hebben hun waarde verloren.

Categorieën en de Belastingdienst

Daarnaast vraagt de Belastingdienst aan het einde van het jaar maar om een paar categorieën. Autokosten, verkoopkosten, loonkosten, huisvestingskosten zijn de belangrijkste groepen. De overige kosten komen al snel onder 'Overige kosten' op het aangifteformulier van de Belastingdienst.

Dus hoe meer categorieën je aanmaakt, hoe meer werk je aan het einde van het jaar hebt om deze weer te groeperen bij de juiste post op het aangifteformulier.

Daarom maak je categorieën in Jortt altijd onder een bestaande categorie aan (de hoofdgroep). Dit heeft twee voordelen:

  1. Jortt neemt de boekhoudregels over van de hoofdgroep. Zo kunnen er met boeken nooit fouten worden gemaakt.
  2. Jortt groepeert deze kosten bij de groep voor je aangifteformulier. Zo kun je de gegevens uit Jortt één op één overnemen op je aangifteformulier.

Zelf categorieën aanmaken

Maak alleen extra categorieën aan als het jezelf echt meer inzicht geeft. Voor de meeste bedrijven is de standaard indeling van Jortt ruimschoots voldoende. Vaak wordt je boekhouding juist minder overzichtelijk door het toevoegen van categorieën.

Een voorbeeld waar het wél handig is: je hebt twee auto's voor je bedrijf. Je wilt de kosten per auto scheiden in de boekhouding. Dan maak je onder de categorie 'Autokosten' twee nieuwe categorieën aan. In je winst- en verlies blijven deze posten gegroepeerd en kan je hierop verder inzoomen.

Categorieën maak je aan door rechtsboven te klikken op Instellingen en dan op Categorieën beheren. Selecteer de hoofdgroep en geef de nieuwe categorie een naam.

Boekhoudprogramma jortt categorie toevoegen

De nieuwe categorie kun je nu direct voor je boekingen gebruiken.

Aanpassen benaming hoofdgroepen

De hoofdgroepen kun je geen andere naam geven. Dit, omdat er boekhoudregels aan de hoofdgroep zijn gekoppeld en Jortt deze groepen moet kunnen blijven indelen voor je belastingaangifte.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.