Vennootschapsbelasting 2018 (vpb) aangifte doen met Jortt

Vennootschapsbelasting aangifte doen

Je moet belasting betalen over de winst van je bedrijf. Hiervoor moet je de aangifte vennootschapsbelasting (vpb) doen zodat bepaald kan worden hoeveel je moet betalen.

De tarieven (vpb voor 2018):
tot en met € 200.00020%
boven € 200.00025%

Datum aangifte vennootschapsbelasting

Je moet de aangifte indienen voor 1 juni van het volgende kalenderjaar.

Je kan heel eenvoudig uitstel aanvragen tot 1 november 2019. Lees bij Uitstel vennootschapsbelasting aanvragen hoe dit werkt.

Vennootschapsbelasting programma downloaden

Het programma om je vpb-aangifte mee te doen, kun je gratis downloaden via de ondernemerspagina van de Belastingdienst. Kies de link Aangifte vennootschapsbelasting en download het programma voor jouw systeem.

Vennootschapsbelasting doen met Jortt

Met Jortt kan je makkelijk zelf je vennootschapsbelasting doen door de getallen van je winst en verlies en je Balans over te nemen op het vennootschapsbelastingformulier bij de Belastingdienst. Waar je welke getallen van Jortt moet invullen bij de Belastingdienst, lees je hieronder.

Invullen van de aangifte vennootschapsbelasting 2018

De vennootschapsbelasting 2018 wordt berekend over de winst uit je bedrijf. Als je met Jortt werkt is je winst heel eenvoudig op te zoeken. Het staat namelijk onderaan de streep bij je winst- en verliesrekening.

De Belastingdienst heeft echter een omweg om je winst te berekenen. De som die de Belastingdienst maakt is:

Fiscale winstberekening

Dit is hoe de Belastingdienst de fiscale winstberekening doet
Ondernemings/Eigen vermogen einde boekjaar(balans december 2018)
Ondernemings/Eigen vermogen begin boekjaar-(balans december 2017)
Saldo ondernemingsvermogen=
Kapitaalstorting/ onttrekkingen+(balans december 2018)
Winstberekening =

De reden dat de Belastingdienst op deze manier werkt, is dat er zo geen geld uit je bedrijf weggesluisd kan worden. Het is een driehoekscontrole die niet te misleiden is, probeer dat dus ook niet. De fiscale winstberekening moet gelijk uitkomen met de winstberekening in Jortt.

Probleemoplossers

Wat als er een verschil is tussen de verlies- en winstberekening van de Belastingdienst en de winst -en verliesrekening in Jortt?

Klein verschil

Is het een klein verschil (binnen de marge van een paar tientjes)? Dan zijn het de afrondingsverschillen. In Jortt werk je op twee cijfers achter de komma, bij alle belastingaangiften werk je afgerond in jouw voordeel. Dat scheelt al snel een paar euro per kwartaal.

Geen paniek, pas de winst of verlies van een paar euro aan, totdat deze overeenkomen. Dit is geen fraude of sjoemelen. Dit is de enige manier om het op te lossen. Dat weet de Belastingdienst ook.

Groot verschil

Is het verschil meer dan een paar tientjes? Dan gaat er iets niet goed. Controleer eerst of alle bedragen van je winst- en verliesrekening in Jortt zijn overgenomen.

Lost dat het probleem niet op? Controleer dan je Potentiële reserves op de balans. Controleer alle maanden van het jaar. Verandert de Potentiële reserve door de maanden heen? Dan missen er banktransacties. Upload de ontbrekende banktransacties door middel van het uploaden van de ontbrekende MT940 bestanden.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.