De Boekhoudbot

Bij Jortt nemen we je graag werk uit handen met de Boekhoudbot. Waarom zelf doen als je boekhoudprogramma het voor je kan doen? Op het tabblad van de Boekhoudbot zie je precies wat Jortt al voor je geboekt heeft de afgelopen 30 dagen.

Daarnaast kun je de Boekhoudbot vragen om een rapport voor je te maken. Een jaarrekening, KVK - jaarrekening of auditfile stelt de Boekhoudbot snel voor je op! En bij Rapporten staat de aangifte Inkomstenbelasting of Vennootschapsbelasting voor je klaar. Die doe je voortaan gewoon zelf.

boekhoudbot-jortt

Automatisch goed geboekt

.

Natuurlijk boekt de Boekhoudbot alleen die zaken waar hij zeker van is. Bij het maken van de boekingen gaan we uit van de regels voor het voeren van een administratie zoals die in het BW boek 2 titel 9, artikel 377 zijn vastgelegd. Jortt maakt de boeking als hij met 99% zekerheid weet dat de boeking goed is. Even ter vergelijking: gemiddeld zijn slechts 95% van de boekingen van een menselijke boekhouder goed. De Boekhoudbot is dus veel nauwkeuriger dan een menselijke boekhouder.

Regels

De Boekhoudbot maakt de boekingen aan de hand van zogenaamde ‘regels’. De Boekhoudbot kent twee soorten regels:

Standaardregels zijn voor iedereen gelijk. De Boekhoudbot verwerkt de meest voorkomende bij- en afschrijvingen voor je op de juiste manier. Hieronder vallen abonnementen, belastingen, Google en Facebook, gas, water, licht, boetes, bank- en rentekosten, verzekeringen en nog veel meer.

Eigen regels maak je zelf aan en zo laat je de Boekhoudbot de bij- en afschrijvingen verwerken op de door jouw aangegeven manier. Je kunt met Jortt ZZP één eigen regel maken, met Jortt MKB 5 eigen regels en met Jortt Plus 100 eigen regels. Dat is voldoende om je boekhouding tot 99% te automatiseren.

Lees verder hoe je eigen regels kunt maken in Jortt.

Voorbeeld regels:

Jortt boekt als standaardregel een T-Mobile factuur op Kantoorkosten. Dit is voor de meeste bedrijven voldoende.

Wil jij precies weten hoeveel de telefoonkosten van je individuele medewerkers zijn, dan heb je hier subcategorieën voor aangemaakt. De Boekhoudbot kan door middel van een Eigen regel deze T-Mobile factuur boeken op de specifieke subcategorie. Eigen regels gaan voor standaardregels.

Een regel kan alleen door de rol Beheerder, Boekhouder of Administratiekantoor worden gemaakt, of uit- en aangezet.

Regels uitzetten

.

Op het Boekhoudbot scherm zie je bij het eerste paarse icoon hoeveel boekingen de Boekhoudbot voor je gemaakt heeft. De boekingen en de regels die de boekingen maken, krijg je als volgt te zien:

 1. Ga naar Boekhoudbot links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Ik heb x boekingen voor bij- en afschrijvingen aangemaakt en het paneel met de door de Boekhoudbot gemaakte boekingen wordt geopend.
 3. Klik op een gemaakte boeking en je ziet welke boeking gemaakt is voor de transactie en je ziet halverwege de boeking dat deze boeking gemaakt is door de Boekhoudbot.
 4. Klik op deze blauwe de Boekhoudbot tekst en je ziet in een nieuw paneel welke regel Jortt gebruikt heeft voor het inboeken.
 5. Door op Zet uit te klikken, vertel je de Boekhoudbot dat hij deze boekingen vanaf nu niet meer automatisch voor je hoeft te maken.
Boekhoudbot regels uitzetten

De al door de Boekhoudbot gemaakte boekingen die je anders geboekt wil zien, kun je eenvoudig aanpassen.

Aanpassen de Boekhoudbot boekingen

.

De Boekhoudbot boekingen zijn eenvoudig aan te passen. Voordeel van de Boekhoudbot is dat hij de boekingen altijd hetzelfde maakt, zodat je ze allemaal eenvoudig terug kunt vinden en in bulk kunt aanpassen.

De door de Boekhoudbot gemaakte boekingen aanpassen:

 1. Klik op Boekingen in het menu aan de linkerkant, het boekingen paneel wordt geopend.
 2. Kies het jaartal en daarna Filter en vink in het pop up menu aan de linkerkant aan bij aangemaakt door: de Boekhoudbot en vink aan de rechterkant aan welke boekingen je wil aanpassen.
 3. Selecteer de boekingen die je wilt aanpassen door het vierkantje voor de boeking aan te vinken en klik bovenaan op Wijzig.
 4. Pas de boekingen aan door een andere categorie of btw te kiezen.
Boekhoudbot filter

Regels aanzetten

.

Wil je een regel toch weer aanzetten:

 1. Ga naar Boekhoudbot links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Ik heb x boekingen voor bij- en afschrijvingen aangemaakt en het paneel met de door de Boekhoudbot gemaakte boekingen wordt geopend.
 3. Klik op een gemaakte boeking en je ziet welke boeking gemaakt is voor de transactie en je ziet halverwege de boeking dat deze boeking gemaakt is door de Boekhoudbot.
 4. Klik op deze blauwe Boekhoudbot tekst.
 5. Jortt opent een nieuw paneel waar je de regel weer kunt aanzetten. Je kiest Zet aan voor standaardregels of Ga naar activeren voor eigen regels.
Boekhoudbot eigenregel aanzetten

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.