Wat is een auditfile?

Een auditfile is een standaard bestand voor het bewaren en/of uitwisselen van gegevens over je boekhouding. Een auditfile bevat alle gegevens over de boekingen in een bepaalde periode, meestal één boekjaar.Auditfiles worden gebruikt voor de uitwisseling van financiële gegevens uit een boekhoudpakket. Boekhouder Jortt maakt een Auditfile voor je.

Hoe maak je een auditfile?

Het is heel gemakkelijk om een auditfile te maken:

  1. Ga naar Boekhouder Jortt links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Maak voor mij een auditfile onder Laten doen door Boekhouder Jortt.
  3. Je kiest het jaar voor de auditfile en klikt op Genereer.
  4. Je downloadt de file door op de file te klikken.

De auditfile voldoet aan de eisen die de Belastingdienst heeft opgesteld voor een auditfile. In de auditfile worden de geüploade bonnen en facturen niet meegenomen.

Wat kun je met een auditfile?

Auditfiles kunnen worden ingelezen in analyse pakketten waarmee, zonder specifieke kennis van bijvoorbeeld een boekhoudprogramma boekingen of andere vastleggingen kunnen worden geanalyseerd.

Auditfiles worden dan ook vooral gebruikt door de Belastingdienst, belastingadviseurs en door accountants. Een auditfile heeft een XML-gebaseerde bestandsindeling. Het bestand is dan ook niet leesbaar zonder een speciale auditfile-reader.

De auditfile als backup

Daarnaast is een auditfile een onderdeel van de administratie en valt dus onder de bewaarplicht van 7 jaar. Met een auditfile en de backup van je facturen (die je maakt met de Jortt Dropbox koppeling) voldoe je aan de bewaarplicht van de Belastingdienst. De auditfile is dus ook te gebruiken als een back-up van je administratie.

De auditfile als exit-document

Dankzij een auditfile ben je niet gebonden aan één boekhoudprogramma en kan je altijd overstappen naar een andere. Omdat Jortt per maand opzegbaar is, een auditfile genereert en de backup van je facturen in Dropbox staat, ben je dus altijd vrij om te gaan en te staan waar je wilt met je boekhouding.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.