Wat is een auditfile?

Een auditfile is een standaard bestand voor het bewaren en/of uitwisselen van gegevens over je boekhouding. Een auditfile bevat alle gegevens over de boekingen in een bepaalde periode, meestal één boekjaar. Auditfiles worden gebruikt voor de uitwisseling van financiële gegevens uit een boekhoudpakket. De Boekhoudbot maakt een Auditfile voor je.

Wat kun je met een auditfile?

Auditfiles kunnen worden ingelezen in analyse pakketten waarmee, zonder specifieke kennis van bijvoorbeeld een boekhoudprogramma, boekingen of andere vastleggingen kunnen worden geanalyseerd.

Auditfiles worden dan ook vooral gebruikt door de Belastingdienst, belastingadviseurs en door accountants. Een auditfile heeft een XML-gebaseerde bestandsindeling (XAF 3.2). Het bestand is dan ook niet leesbaar zonder een speciale auditfile-reader.

Het pakket moet een XAF 3.2 kunnen inlezen. Wij merken dat sommige pakketten te oud zijn en dit nieuwe bestandsformaat niet kunnen inlezen.

Hoe maak je een auditfile?

De auditfile is een gevoelig document waar alle boekingen en geldzaken van een bedrijf in staan. Om deze reden kan deze alleen iemand met de rol ‘Beheerder’ van een administratie de auditfile downloaden. Heb je een boekhouder uitgenodigd voor je boekhouding (rol Boekhouder), dan heeft deze dus geen rechten om een Auditfile te downloaden. Dit is zo gemaakt om jouw data te beschermen. Als je de Auditfile wilt verstrekken aan een derde, dan download je deze zelf en verstuur je deze naar de betreffende persoon.

Het is heel gemakkelijk om een auditfile te maken:

  1. Ga naar Boekhoudbot links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Maak voor mij een auditfile onder Laten doen door de Boekhoudbot.
  3. Je kiest het jaar voor de auditfile en klikt op Genereer.
  4. Je downloadt de file door op de file te klikken.

De auditfile voldoet aan de eisen die de Belastingdienst heeft opgesteld voor een auditfile. In de auditfile worden de geüploade bonnen en facturen niet meegenomen.

XML-reader

Wil je zelf het XML bestand omzetten naar een csv-vestand (Excel)? Dan zijn er vele converters online te vinden, waaronder de JSON to CSV Converter. Deze is gratis te gebruiken tot bestanden van 1MB.

Controle van de Belastingdienst

Heb je controle van de Belastingdienst? Dan heb je naast de auditfile ook informatie nodig over hoe je boekhouding is gevoerd. Download daarom ook het Controledocument voor de Belastingdienst en overhandig deze aan de controleur.

Handboek controle

Benieuwd hoe een controle van de Belastingdienst in zijn werk gaat? Bekijk dan eens het Handboek Controle van de Belastingdienst.

De auditfile als backup

Daarnaast is een auditfile een onderdeel van de administratie en valt dus onder de bewaarplicht van 7 jaar. Met een auditfile en de backup van je facturen (die je maakt met de Jortt Dropbox koppeling) voldoe je aan de bewaarplicht van de Belastingdienst. De auditfile is dus ook te gebruiken als een back-up van je administratie.

De auditfile als exit-document

Dankzij een auditfile ben je niet gebonden aan één boekhoudprogramma en kan je altijd overstappen naar een andere. Omdat Jortt per maand opzegbaar is, een auditfile genereert en de backup van je facturen in Dropbox staat, ben je dus altijd vrij om te gaan en te staan waar je wilt met je boekhouding.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.