Buitenlandse btw terugvragen

Heb je als btw-plichtige ondernemer in een ander EU land btw betaald en doe je in dit land zelf geen btw-aangifte? Via de Nederlandse Belastingdienst kun je deze btw terugvragen uit het andere EU-land.

Zorg dat je bij inkopen in een ander EU-land btw-verlegd facturen van je leverancier ontvangt. Jij kunt dan zelf in Nederland de btw betalen en krijgt deze dan ook in Nederland weer terug.

Je kunt over het hele jaar de btw terugvragen, het bedrag terug te vragen btw moet dan tenminste € 50,- zijn. Wil je sneller de betaalde btw terugvragen? Je kunt de btw ook terugvragen over een periode van tenminste 3 maanden wanneer de btw dan tenminste € 400,- bedraagt.

Wil je btw terugvragen dan moet dit uiterlijk gebeuren voor 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je de btw terugvraagt.

Buitenlandse btw in Jortt

.

Heb je kosten in een land binnen de EU gemaakt waarbij de btw niet naar jou verlegd is? In Jortt boek je dit door bij de leverancier op te geven Leverancier binnen de EU. Wat er bij btw staat in deze boeking, wordt geboekt als niet verrekenbare btw. Dit komt als kosten in je winst-en-verliesrekening te staan omdat je deze btw in beginsel niet terugkrijgt.

Kies je bij het maken van een kostenboeking voor Leverancier binnen de EU, dan boekt Jortt de kosten automatisch met 21% btw. Wil je de buitenlandse btw terugvragen dan pas je bij het maken van de boeking het btw-bedrag aan, aan het btw-bedrag dat op de factuur staat. In de winst-en-verliesrekening zie je op de categorie Niet verrekenbare btw hoeveel btw je hier tot nu toe op hebt geboekt.

Moet je buitenlandse btw terugvragen voor meerdere landen dan raden we je aan een ander boekhoudpakket te kiezen. Jortt ondersteunt dit niet.

Boeking maken met buitenlandse btw

.
 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op de Afschrijving van de betaling aan de leverancier.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Andere kosten.
 6. Zet de Leverancier op Leverancier binnen de EU.
 7. Type bij Totaal btw zelf het bedrag in dat als btw op de factuur staat.
 8. Klik op Opslaan.

Niet verrekenbare btw omzetten in een lening

.

Ga je via de Nederlandse Belastingdienst de buitenlandse btw terugvragen? Maak dan eerst een Verstrekte lening aan bij Geldzaken.

Lening aanmaken

 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Klik bij Verstrekte lening op Toevoegen.
 3. Geef de omschrijving op (bijvoorbeeld Duitse btw) en selecteer het type Korte termijn lening.
 4. Geef de omschrijving op en selecteer het type lening.
 5. Klik op Opslaan.

Niet verrekenbare btw

Ga naar Rapporten en klik op de winst-en-verliesrekening. Selecteer de periode waarover je de btw wil terugvragen. Bekijk welk bedrag er staat bij Kosten > Niet verrekenbare btw.

Maak de volgende boeking om de niet verrekenbare btw over te boeken:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Andere kosten.
 4. Voer zelf de Omschrijving in en zet bij Totaalbedrag incl. btw het bedrag aan Niet verrekenbare btw met een - (min) ervoor en zet hetzelfde bedrag met een - (min) ervoor bij Totaal aan btw.
 5. Vul de Datum in, neem de laatste maand van de periode.
 6. Klik op Opslaan.
 7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 8. Klik op Aangemaakte lening.

Ontvangen buitenlandse btw

Ontvang je het btw-bedrag terug van de Belastingdienst, dan boek je dit op Balans | Aangemaakte lening.

Inloggegevens aanvragen

.

Om de btw terug te vragen heb je speciale inloggegevens nodig. Deze vraag je aan met het formulier aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit EU-landen.

Geef de bedrijfsnaam en het omzetbelastingnummer op (zonder NL ervoor) en de naam van de contactpersoon en een e-mailadres en telefoonnummer. Het e-mailadres gebruikt de belastingdienst om informatie over de terugvraagverzoeken naartoe te sturen. Onderteken het formulier en stuur het op naar het adres op het formulier.

Na het insturen van het formulier ontvang je binnen 4 weken een gebruikersnaam en wachtwoord.

Bewaar deze gegevens goed want per omzetbelastingnummer kunnen deze gegevens maar 1 keer aangevraagd worden.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.